Sas út (Orla Perć)

Sas út (Orla Perć)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/28
A Sas út (Orla Perć) kétségtelenül az egyik legnehezebb és legveszélyesebb, emellett az egyik legszebb és az egyetlen ilyen jellegű, végig nagy magasságban vezető turistaút a Lengyel-Tátrában.
Hirdetés
A Sas út kétségtelenül az egyik legnehezebb és legveszélyesebb, emellett az egyik legszebb és az egyetlen ilyen jellegű (szinte végig láncokkal biztosított, magashegyi jártasságot igénylő), végig nagy magasságban vezető turistaút a Lengyel-Tátrában. Az útvonal sziklafalak, szakadékok szélén, láncokba kapaszkodva, létrákon és sziklahágcsókon lépkedve lenyűgöző kilátást nyújt az arra járóknak. A Sas úton járva egy percre sem feledjük, hogy itt nincs helye bravúrnak, büszkeségnek és nemtörődömségnek. Az útvonal sokszor a felkészült, tapasztalt turistákat is megoldhatatlan feladat elé állítja. A Sas út végigjárásához jó kondíció, megfelelő tapasztalat, jó esőkabát és jó lábbeli szükségeltetik. Nem akarunk senkit megijeszteni, de tény, hogy megnyitása óta több mint 100 turista lelte halálát ezen az útvonalon. Az egyszerű tudatlanságtól a hirtelen időjárás változáson keresztül a különböző okokból kialakuló rosszullétekig sok minden hozzájárult a sok tragikus eseményhez.
A Sas utat a piros jelzésű turistaúton járhatjuk végig. Az útvonal a Zawrat-hágóból (Zawrat, 2159 m) kezdődik, ide Zakopanéból indulva a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) és a Gąsienica-völgyön (Dolina Gąsienicowa) keresztül juthatunk el. Indulhatunk a Murowaniec menedékháztól (Schronikso Murowaniec, 1500 m), vagy akár a Svinicán (Świnica, 2300 m) keresztül a Gáspár-csúcsról (Kapsrowy Wierch, 1987 m) is, ahová kabinos felvonóval mehetünk fel.
A Sas út útvonala a Zerge-csorbán (Kozią Przełęcz, 2137 m) át folytatódik, a csorba fölött egy 12 méteres, falhoz erősített vaslétrán kell lemászni. Ezután mászunk fel a Zerge-hegyre (Kozi Wierch, 2291 m), amely a Sas út legmagasabb pontja. Innen a Gránátokon (Granaty) és a Bükk-völgyi-tornyokon (Buczynowe Turnie) keresztül érkezünk meg a Kereszt-nyeregbe (Krzyżne, 2112 m), amely a Sas út keleti végpontja. Inn elereszkedhetünk a Gąsienica-tisztásra (Hala Gąsienicowa), vagy akár a Lengyel-Öt-tó völgyébe is (Dolina Pięciu Stawów Polskich). Ez egy egész napos, kimerítő túra, amely megfelelő kondíciót kíván. Amennyiben útközben elfáradunk, több helyen is lehetőség van a gerinc elhagyására jelzett turistaúton.
A Sas útról szóló részletesebb információk itt olvashatók.
Hirdetés
Hirdetés