Encián Galéria a Kő-pataki-tónál - képgalériával! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/25
Hirdetés
A Kő-pataki-tó mellett álló hatalmas épületben, az egykori nagykabinos felvonó felső állomásépületének több helyiségében augusztus 2-án kísérleti jelleggel megnyitották Szlovákia, egyben Közép-Európa legmagasabban fekvő galériáját, az Encián Galériát. „Az egykori konyhában kortárs művészeti galéria kapott elhelyezést, a korábbi étteremből többfunkciós csarnokot alakítottunk ki, ahol többek között szemináriumokat, konferenciákat lehet rendezni, illetve további kiállítótereket lehet kialakítani. A harmadik épületrészben pedig a Szlovák Tudományos Akadémia „Világegyetem” című kiállítása lesz látható” – mondta el Patrik Kolesár, a Tátrai Szépítő Egylet vezetője.
Az Encián Galéria első kiállításával a Magyarországi Kárpátegyesület 140 évvel ezelőtt történt megalapítására emlékeznek a szervezők. A kiállításon a kassai Állami Tudományos Könyvtárban dolgozó Jan Gašpar gyűjteményének legféltettebb darabjai kerülnek bemutatásra, emellett az eperjesi Kamil Jurášek festőművész festményeit is megtekinthetik az érdeklődők. Patrik Kolesárnak, valamint a Tátrai Szépítő Egyletnek kb. két és fél évébe került meggyőzni az épület tulajdonosait arról, hogy az épületnek új értelmet adva kiállítótermeket alakítsanak itt ki. A megállapodást követő tényleges rekonstrukciós munkák egy éven át tartottak. A felújítási munkákban önkéntesek, hajléktalanok, valamint fogvatartottak is az Egylet segítségére voltak.
Az Encián Galériába a belépés díjtalan. „A látogatóktól nem kérünk semmit, csupán azt szeretnénk, hogy jól érezzék itt magukat” – tette hozzá Kolesár. Mindazonáltal a látogatók önkéntes adományikkal járulhatnak hozzá a Galéria fenntartásához. A Galéria fenntartásáról, a látogatók kiszolgálásáról önkéntes segítőként a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) korábbi alkalmazottai, valamint visszavonult hegyivezetők gondoskodnak. A nyitvatartási idő a kabinos felvonó üzemidejéhez alkalmazkodik, a kiállítások anyaga kb. kéthavonta változik majd, már most megvan a jövő év február végéig tervezett kiállítások menetrendje. Az Encián Galéria hivatalos megnyitására augusztus 10-én, szombaton, a Magyarországi Kárpátegyesület megalapításának 140. évfordulóján került sor. Ekkor nyitották meg a nagyközönség előtt a 29 méter magas tornyot is, amelyben a múltban a felvonó feszítőkötelei voltak elhelyezve, ezután viszont kilátóteraszként szolgálja az érdeklődőket. A toronyban a látogatók láthatják a napjainkra leszerelt régi felvonó technikai berendezéseit is.
A Kő-pataki-tó partján álló épület 1936/37-ben épült Dušan Jurkovič tervei alapján. A Tátralomnicról a Kő-pataki-tóhoz közlekedő felvonó felső állomásaként szolgáló épület később a Lomnici-csúcsra vezető felvonó alsó állomásaként is funkcionált. A felvonók technológiai berendezéseinek helyt adó épületben emellett étterem és szálláslehetőség is kialakításra került. Amikor az 1970-es években Tátralomnic és a Kő-pataki-tó között egy külön épületben megépült az új kabinos felvonó, az Encián háttérbe szorult. 1999-ben a régi, nagykabinos felvonó megszüntette működését, majd 2011-ben az utolsó oszlopokat is elbontották a Tátralomnic és a Kő-pataki-tó között közlekedő első felvonó pályáján.
A Jan Gašpar gyűjteményéből összeállított kiállítás anyagáról készült alábbi fotók a Tátrai Szépítő Egylet Facebook oldaláról származnak!
140 éves a Magyarországi Kárpátegyesület
 
Az Egyesület kezdeti évei (I.)
 
Az Egyesület kezdeti évei (II.)
 
Turistautak, menedékházak, kilátók
 
Menedékházak és természetvédelem
 
Múzeumok és kutatási tevékenység
 
Kiadói tevékenység és hegyimentés
 
Barlangászat
 
Hegyivezetők
 
A sportolásszerű hegymászás elterjedése
 
Síelés
Hirdetés
Hirdetés