140 éves az MKE rendezvénysorozat a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/08
Hirdetés
140 évvel ezelőtt, 1873. augusztus 10-én alakult meg Ótátrafüreden a Magyarországi Kárpátegyesület (MKE). Az évforduló kapcsán a Tátrai Szépítő Egylet (Tatranský okrášľovací spolok, TOS) egész éven át tartó rendezvénysorozattal kíván megemlékezni az egyesület megalakításáról, tevékenységéről, a Magas-Tátra feltárásban, a turizmus fellendítésében játszott jelentős szerepéről. „1873. augusztus 10-én alakult meg a Magyarországi Kárpátegyesület, ezzel kezdetét vette a turizmus fejlődése, egyúttal egyre nagyobb figyelem fordult a hegység iránt. Az egyesület azonban nem csak a turizmust támogatta, hanem a kutató, feltáró munkát, valamint a természeti örökség védelmét is” – mondta el Patrik Kolesár, a TOS munkatársa. Bár a TOS nem közvetlen utódja a Kárpátegyesületnek, ennek ellenére szellemi örökösének tekinti önmagát.

 

A rendezvénysorozat lebonyolításában a TOS fő támogatója a Hegyi Vezetők Egyesülete (Spolok horských vodcov). „A Hegyi Vezetők Egyesületének története közvetlenül a Magyarországi Kárpátegyesület megalakítása után kezdődött. Ez azt is jelenti, hogy a Hegyi Vezetők Egyesülete is 140 éves múltra tekinthet vissza a Magas-Tátrában" – mondta Róbert Turjaník hegyi vezető. Az MKE tevékenységére emlékező rendezvénysorozat első eseményére március 9-én került sor a tátralomnici sípályán, mégpedig egy lesiklóverseny formájában, hiszen az MKE tagjai úttörő szerepet vállaltak a tátrai síelés meghonosításában. Még márciusban meghirdettek a Visegrádi Együttműködés országaiban élő gyermekek számára egy nemzetközi művészeti versenyt, „Emberek a hegyekben" címmel, ennek értékelésére a Nemzetközi Gyermeknapon kerül majd sor. A központi ünnepségre, az MKE tevékenységéről történő megemlékezésre augusztus elején, Ótátrafüreden kerül majd sor, a hagyományos „Hegyi Vezetők Napja" elnevezésű rendezvény keretében.

 

Ősszel szakmai konferenciát tartanak, melyen többek között a régió fejlődése szempontjából kívánják értékelni az MKE tevékenységét. A konferencia fő támogatója a kassai Jan Gašpar, megvalósításában részt vállal a késmárki Múzeum, a poprádi Tátraalji Múzeum, az Országos Levéltár lőcsei irodájának poprádi kirendeltsége, a Zamkovszky-menedékház, a Hegyi Mentőszolgálat, a Magyar Kulturális Intézet, valamint a krakkói Lengyel Turista Szervezet.
Májusban kiállítás nyílik a Magyarországi Kárpátegyesület tevékenységéről Tátralomnicon, a Kő- pataki-tóhoz közlekedő egykori felvonó alsó állomásának épületében. Az MKE megalakulásának 140. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő eseményekről a www.140uks.sk oldalon tájékozódhatunk.
Hirdetés
Hirdetés