Zakopanéban is gondot jelentenek a medvék Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/27
Hirdetés

 

 

A természetvédők azt tapasztalják, hogy a tátrai medvék egyre kevésbé félnek az ember közelségétől, egyre jobban megközelítik Zakopane lakóépületeit. A Palánkos-völgy torkolatánál, a Strążyska utca közelében rendszeresen föltűnik legalább egy nőstény a kölykével, valamint egy magányos egyed, aki egyre közelebb merészkedik a házakhoz, és a kerítések mögött álló almafákról leszedi az érett almát. Sajnos ezt a viselkedést a szülők továbbadják a kölyköknek, így aztán az ember közelségéhez hozzászokott felnőttek kölykeiben is egyre kisebb a félelem az embertől.

 

„Ha az anya megtanítja a kölykét, hogy ne féljen az emberek lakóhelyére merészkedni, akkor a kölykök felnőttkorban sem fognak félni az embertől” – mondta Filip Zięba, a Tátra Nemzeti Park (TPN) szakembere. Elmondása szerint az állatok jól ismerik az erdő minden részét, pontosan tudják, hol juthatnak táplálékhoz.

 

Ahhoz, hogy nyomon tudják követni a medvéket, és vissza tudják őket terelni az erdőbe, a TPN természetvédői GPS adóvevő készülékkel próbálják meg ellátni a Lengyel-Tátrában élő medvéket. „Miután a medvéket ellátjuk nyomkövetővel, utána képesek leszünk nyomon követni a mozgásukat, szokásaikat, megtudhatjuk, miért közelítik meg az emberi településeket, és így hatékonyan fel tudunk lépni ennek megakadályozása érdekében” – mondta a szakember. A tátrai medvék nyomkövetővel történő ellátásának első lépéseként a TPN szakemberi a szlovák kollégáikkal közösen telemetriás nyakörvvel látták el a Hedvig nevű, több mint 10 éves, 80 kg. súlyú nőstény medvét Javorina környékén, a határ szlovák oldalán. Hedvig volt az első medve, amelyre a két ország szakembereinek együttműködésével került nyomkövető. További példányok nyomkövetővel történő felszerelésével várni kell tavaszig, mivel a téli hibernációra történő felkészülési időszakban a medvék az átlagnál gyorsabban változtatják helyzetüket.
A legújabb hírek szerint a nemzeti park munkatársai csapdába szeretnék csalni azt a medvét, amelyik az elmúlt hetekben az embertől való ösztönös félelmét valószínűleg elveszítve rendszeresen látogatja a Zakopane külső utcáiban lévő kerteket. Ennek érdekében a természetvédők egy kellő körültekintéssel kiválasztott helyen fel fognak állítani egy csalival ellátott ketrecet, amelybe szeretnék becsalogatni a veszélyessé vált medvét. A szakemberek elmondták, hogy a ketreccel, amelybe emberi illatot tartalmazó csalit tesznek ki, csak azt a medvét kívánják befogni, amelyik veszélyessé vált az emberekre. Az állatra ezután műholdas nyomkövetőt helyeznek el, amellyel nyomon tudják majd követni, merre jár. Paweł Skawiński, a TPN igazgatója elmondta, hogy az állat az őt érő hatalmas stressztől a jövőben várhatóan messze elkerüli majd az emberi településeket. A nemzeti park teljes titokban tartja az akció részleteit, mivel attól tartanak, hogy a medve befogása több száz fotóst és érdeklődőt vonzana a helyszínre.
Szlovák és lengyel természetvédők ugyanakkor szeretnének kialakítani egy védett zónát a két ország határa mentén, amelyen belül tilos lenne a medvék vadászata. Szlovákiában ugyanis engedélyezett a medvevadászat, amely viszont a hegység mindkét oldalán befolyásolhatja a medvepopuláció számát. 2010-ben Szlovákiában 80 medve kilövésére adtak engedélyt az illetékes hatóságok. Lengyelországban ezzel szemben nem engedélyezett a medvék vadászata, amennyiben túl közel merészkednek a településekhez, akkor is csak megijesztik őket, pl. gumilövedékkel.
Becslések szerint az egész Tátrában 60-70 medve él, a TPN becslései szerint ebből a hegység lengyel oldalán kb. 15 egyed élhet. A tátrai medvék nőstényei kétévente 1-3 medvebocsot hoznak a világra, akik másfél éves korukig az anyjuk mellett maradnak.
Hirdetés
Hirdetés