Éhes medvék Zakopanéban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/18
Hirdetés

 

 

Október 14-én, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy fiatal medvére lettek figyelmesek a Kapu-völgy (Dolina za Bramką) torkolatának közelében lakók a Lengyel-Tátrában, Zakopanéban. A medve valószínűleg nagyon éhes lehetett, mert nekifeszült a kerítésnek, és belopakodott a méhkashoz. Teljesen tönkretette a kaptárt, magához vett néhány keret mézet, és eltűnt az erdőben. Az éhes medve sajnos elpusztította a méhkirálynőt és tucatnyi dolgozót. A helyi lakosok szerint ez a viselkedés azt jelenti, hogy kemény télnek nézünk elébe.

 

A szomszédos Palánkos-völgy (Dolina Strążyska) nyílásának közelében élők ezzel egy időben arról számoltak be, hogy az utóbbi napokban rendszeresen medve látogatja a kertjeiket, élelmet keresve. A medve az almafákról lopkodja le az érett gyümölcsöt. Az éhes ragadozó a kölykeivel együtt minden este meglátogatja a kerteket, amellyel nem kis riadalmat okoz a közeli házakban lakók között. Az egyik szemtanú elmondta, hogy a medve hihetetlen erővel rázza a fát, a közelben lakók egyre jobban félnek, és úgy osztják be napi programjukat, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek.

 

Minden jel arra utal, hogy a félelemmel teli estéknek nem lesz egyhamar vége. Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa elmondta, hogy a medvék ilyen viselkedése még több hétig is eltarthat. A Tátrában élő medvék már készülnek a téli hibernációra, ilyenkor intenzíven keresik a táplálékot, testsúlyukat akár 40 százalékkal is megnövelik. November végén, december elején aztán megkezdik téli álmukat, amely egészen tavaszig tart.
Forrás: https://polskalokalna.pl

 
Időközben a Magas-Tátra déli oldalán is intenzíven készülnek a télre a barnamedvék. A szakemberek a korábbi évek tapasztalatai alapján tudják, hogy kb. 1 hónap múlva vonulnak vissza téli rejtekhelyükre. Fokozott, az emberekre is veszélyes aktivitásuknak ebben az évben már két medve esett áldozatul. A nyári időszakban a hegység szlovák oldalán példátlanul sok problémát okoztak ezek a veszélyes állatok az emberi környezetben, ennek következtében különböző védekező intézkedéseket, így pl. július közepén az egyik veszélyes egyed kilövését kellett foganatosítani Tátraerdőfalván. A másik veszélyessé vált medvét, egy fiatal, kb. 100 kg-os nőstényt augusztus végén lőtték ki. „Ezt a medvét az erdészek Alsótátrafüred határain belül cserkészték be, ahol ez az állat rendszeresen látogatta a hulladékgyűjtő konténereket” – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója. Jelenleg Ótátrafüreden és környékén észlelhető nagy aktivitás, emiatt a természetvédők rendszeresen járőröznek az éjszakai órákban, hogy elriasszák az állatokat az ember lakta településekről. Tátraváros önkormányzata a napokban ismét egy problémás egyed, ebben az évben már a harmadik példány kilövéséhez kérte a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyét. Ennek az állatnak a kilövését viszont csak jövő tavaszra tervezik.
Hirdetés
Hirdetés