280 éve született Czirbesz Jónás András

280 éve született Czirbesz Jónás András

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/08
280 évvel ezelőtt született Czirbesz Jónás András (1732-1813) evangélikus lelkész, költő.
Hirdetés
Obeliszk a Krivánon

280 évvel ezelőtt született Czirbesz Jónás András (1732-1813) evangélikus lelkész, költő. Tőle származik a legkorábban nyomtatásban megjelent, az egész Tátrát bemutató Tátraleírás. A neves ásványkutató és természettudós 1772-ben, Bécsben megjelent Kurzgefasste Beschreibung des Karpatischen Gebirges c. műve nemcsak a Tátra természeti képének részletes leírása, de ír a tátrai bányákról, valamint a különböző növények gyógyhatásáról, stb.

A műben Czirbesz más szerzők – többek között a Buchholtzok – hitelt érdemlő forrásaira támaszkodott, s tartózkodott minden valószínűtlennek tetsző adat közlésétől. Az addig megjelent leíráso­kat, képeket, kezdetleges geodéziai felméréseket felhasználva a kor igényeinek megfelelő művet adott ki akkor, amikor a hegységet valójában még csak hírből ismerte.
1773-ban szintén Bécsben megjelent Beschreibung einer karpathischen Bergreise, auf den so genannten Kriwan, samt den dabey gemachten Beobachtungen c. művében már saját, 1772 augusztusában a Krivánra tett útját írja le, amely egyben az előző mű kiegészítése. Nem ez volt a Kriván első megmászása, hiszen a bányászok valószínűleg már korábban is jártak a csúcson, de Czirbesz volt a csúcs első ismert megmászója, valamint az ő nevéhez fűződik a csúcs első írásban dokumentált megmászása. Czirbesz a hegység csúcsai közül harmadikként meghódí­tott Krivánt mondja a hegység legmagasabb csúcsának. Ebben a műben – amely kézikönyvül szolgált a későbbi utazóknak – a szerző többek között foglakozott a tátrai elnevezésekkel, a tavakkal, vízesésekkel, az állat- és növényvi­lággal, a hegység éghajlatával, sőt még a barlangokkal, bányákkal is. Nem vitat­ható, hogy Czirbesz pontos leírásai is hozzájárultak a Tátra népszerűsítéséhez, és sok külföldi tudóst is vonzottak az addig ismeretlen hegyek közé. Írásainak nem titkolt célját, hogy a Tátrát széles körben megismertette, siker kísérte, mivel hamarosan megnőtt az érdeklődés a Tátra iránt. A folyóiratok szerkesztői régi Tátra-leírásokat kutattak fel, számos külföldi tudós kereste fel Czirbesz leírásai alapján a Tátrát (Fichtel 1788, Hacquet 1791-1794, Townson 1793, Wahlenberg 1813, Beudant 1818), így tevékenysége nyomán a Tátra Európa-szerte ismertté lett.
Forrás: Tátrai túrák, https://www.fsz.bme.hu

 

Hirdetés
Hirdetés