A lengyelek korlátoznák a vadászatot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/05
Hirdetés

 

 

A lengyel környezetvédelmi miniszter helyettesének a szlovák kormányhoz küldött levelében arra kérte a szlovák kollégáit, hogy hagyjanak fel a farkasok és medvék vadászatával a lengyel határ közelében. Lengyelország javasolja Szlovákiának, hogy a határ két oldalán alakítsanak ki egy tiltott zónát, melyen belül tilos lenne a nagyvadak vadászata. Az ügyet az Európai Bizottság is vizsgálja.

 

Lengyelországban a farkasok és a medvék védelmet élveznek, ezzel szemben Szlovákiában a kormány egyedi engedélye alapján minden évben kilőnek néhány tucat medvét és több mint 100 farkast. A szlovákok arra hivatkoznak, hogy a vadászatokat kiemelt Európai Uniós állatvédelmi program részeként végzik, melynek során a lengyel határ közelében is elpusztítják a ragadozókat.

 

Szlovákiában mintegy 800 medve és 1500 farkas él. Lengyelországban ettől mintegy tízszer kevesebb medvét, és feleannyi farkast tartanak számon. A probléma az, hogy a szlovákok néhány éve a határ közelében is végeznek vadászatokat, amire azt mondják, az emberi élet védelme miatt van szükség. Lelőttek pl. a hegyek déli oldalán egy medvét, amely megtámadott két favágót. Korábban ugyanez a példány a lengyel oldalon támadott meg egy erdei munkást, de ott elkergették. „Igyekszünk nem kilőni a medvéket, helyette inkább elijesztjük őket az emberektől. Tudjuk, hogy a Tátra a medvék otthona, és nem az embereké” – mondta Filip Zięba, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársaként ezeknek az állatoknak az életét tanulmányozza.
A fentiek miatt a környezetvédelmi miniszterhelyettes a szlovák kollégájának küldött levelében azt hangsúlyozza, hogy Szlovákiában akár csak egy farkas vagy medve kilövése is negatív hatással lehet a lengyel Natura 2000 programban foglaltakra nézve. Azt is hangsúlyozta, hogy nagy jelentőséggel bír Szlovákiában a vadászat, különösen az olyan példányok esetében, melyek a lengyel oldalon védettséget élveznek.
A környezetvédők is hasonló véleményen vannak a határ mindkét oldalán. A lengyel környezetvédők szlovák kollégáikkal együtt osztották meg aggályaikat a Szlovákiában folyó vadászatnak a Lengyelországban élő ragadozókra gyakorolt hatásáról. A környezetvédelmi szervezetek nemzetközi együttműködést alakítottak ki a nagyragadozók védelme érdekében. Az együttműködésben részt vevő szervezetek mindannyian panaszt nyújtottak be a szlovák kormány ellen az Európai Bizottsághoz, melyben a nagyragadozók védelmében a határokon átnyúló tiltott zóna kialakításának fontosságára hívják fel a figyelmet. Szlovákiában jelenleg két ilyen határokon átnyúló természetvédelmi zóna található, az egyik a szlovák-cseh határon átnyúló Eadca régió, a másik pedig a szlovák-magyar határon átnyúló Szlovák-karszt. A lengyelek szerint itt az ideje, hogy a szlovák-lengyel határon is létrejöjjön ilyen védett övezet. Az elmúlt évben egy krakkói konferencián a szlovákok megígérték, hogy meg fogják vizsgálni egy ilyen zóna kialakításának a lehetőségeit. Szlovákiában viszont azóta sem változott semmi a lengyel határ közelében élő farkasok és medvék legyilkolásának ügyében.
Forrás: https://krakow.gazeta.pl, Fotó: AgencjaGazeta
Hirdetés
Hirdetés