Halott medvekölyök a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/23
Hirdetés

 

Fotó: Agencja Gazeta

 

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai egy medvebocs élettelen testére bukkantak a Lengyel-Tátrában, a Palánkos-völgyben (Strążyska Dolina). Az állatot minden valószínűség szerint magára hagyta az anyja, és ezután pusztult el. „A medvekölyök januárban született, munkatársaink korábban többször is megfigyeltek ezen a területen egy nőstényt három kölyökkel” – mondta Paweł Skawiński, a TPN igazgatója.

 

Már a megfigyelések során is látható volt, hogy az egyik kölyök nem volt teljesen egészséges, hiszen erősen sántított. „Eleinte az anyja a szájában hurcolta őt egyik helyről a másikra. Végül valószínűleg úgy döntött, hogy inkább a két egészséges kölyökkel törődik, és magára hagyta a beteg kölyköt, aki ezután nem sokkal elpusztult” – tette hozzá az igazgató.
Frissítve 2012. július 5.
Az időközben a wrocławi Állatorvostudományi Egyetemen elvégzett boncolás megállapította, hogy az elpusztult medvebocs súlyos szívbetegségben szenvedett. A boncolás megerősítette, hogy a kis medve nagyon beteg volt. A szakemberek azt gondolják, ez a kölyök volt a leggyengébb az alomban, ráadásul a testén még az anyja harapása által okozott sérüléseket is találtak. Kezdetben még azt gondolták, hogy ezek a nyomok egy másik felnőtt medve támadása során keletkezhettek, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a medvéknél viszonylag gyakori a gyerekgyilkosság. A felnőtt hímek gyakran támadnak saját kölykeikre, természetes módon szabályozva így a szaporulatot. Az ilyen támadásokat a fiatal anyák általában sikeresen tudják elhárítani. A TPN igazgatója elmondta, hogy hármas alomnál gyakori, hogy az egyik kölyök nem éli túl a kölyökkort, ez a természetes szelekció része. A fiatal medvéknél magas a halálozási arány, sajnos nem inden medvebocs éri meg a nagykorúságot.
Az igazgató azt is elmondta, hogy amikor ismeretlen okból elhullott vadállatot találnak a nemzeti parkban, az állatvédelmi törvény szerint alaposan meg kell vizsgálniuk a tetemeket. Márciusban pl. két elhullott zergét találtak a Giewont alatt a hóban, itt szintén boncolással állapították meg pusztulásuk okát.
Az egész Tátrában, beleértve a szlovák és a lengyel oldalt is, kb. 60-70 medve él. közülük a TPN becslése szerint mintegy 15 ragadozó él a lengyel oldalon.

 

Hirdetés
Hirdetés