FONTOS TUDNI Biztosítás a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/20
Hirdetés

 

 

Amikor hegyi túrára indulunk, nem feledkezhetünk meg a megfelelő biztosításról sem. Amennyiben egy baleset vagy sérülés következtében a Hegyi Mentőszolgákat (HZS) beavatkozása válik szükségessé, az drága mulatság lehet, ha nincs biztosításunk. A standard egészségbiztosítás csak az érintett sürgősségi ellátásának költségeit téríti meg. Amennyiben a hegyekben balesetet szenvedünk, és szükségünk van a HZS segítségére, külön balesetbiztosítás nélkül saját magunknak kell megfizetni a mentés költségeit.
A HZS által végrehajtott műszaki beavatkozás költségei akár a tízezer eurót is elérhetik. Amennyiben ezt a tetemes költséget nem szeretnénk saját zsebből kifizetni, úgy a hegyi túrára kötött balesetbiztosításnak ki kell terjednie ezekre a költségekre is.
A legtöbb kereskedelmi biztosító kínálatában többféle, a túrázók igényeire szabott biztosítás közül választhatunk. Vannak olyan biztosítók, amelyek két- vagy többféle biztosítást kínálnak a hegyekbe indulóknak. Az alapbiztosítást a hétköznapi turistáknak és szabadidős tevékenységet végzőknek kínálják. A különleges ajánlatok valamivel drágábbak, ezek a veszélyes sportokat és a hegyekben végzett, magasabb kockázattal járó sporttevékenységet (pl. az adrenalin-fokozó sportok szerelmeseinek) végzőknek, valamint a hegymászóknak kínálnak megfelelő védelmet. Ezek a biztosítások általában 10.000 és 16.000 € között fedezik a HZS által végzett mentés költségeit.
Másik lehetőség az érvényes biztosításra az ÖAV-tagság (Ősterreichisher Alpenverein), amely a tagsággal együtt teljes körű biztosítást is kínál. Bárki, aki befizeti a tagdíjat (alapesetben 55.- €), annak baleset esetén mind a mentési, mind a szállítási költségeit a tagsággal együtt járó biztosítás fedezi akár 22.000 € összegig. Ez a biztosítás szinte mindenfajta hegyi tevékenységre kiterjed az összes kontinensen.
A Hegyi Mentőszolgálat eljárása baleset esetén:
Amennyiben baleset történik a hegyen, a hegyi mentőszolgálat munkatársai a mentés során rögzítik az érintett személyes adatait, melyek magukban foglalják a biztosítási információkat is. Az információkat egy jelentésben rögzítik, amelyet aláíratnak az áldozattal, törvényes képviselőjével, vagy a tanúkkal. A jelentés alapján az illetékesek rögzítik a mentési cselekményeket a számítógépes rendszerben. A rögzített adatok és a hozzá tartozó árlista alapján elkészítik a számlát. Amennyiben az érintett rendelkezik balesetbiztosítással, abban az esetben a számlát (az adatok egyeztetése után) megküldik az érintett biztosító társaságnak. Amennyiben az adategyeztetés nem jár eredménnyel, abban az esetben a számlát megküldik az érintettnek azzal, hogy ő maga továbbítsa a biztosítójának. Amennyiben az érintett nem rendelkezik érvényes balesetbiztosítással, abban az esetben a számlát magának az érintettnek postázzák.
Milyen körülmények vezethetnek a biztosításból történő kizáráshoz? Problémát okozhat-e pl. az alkoholos befolyásoltság, vagy a jelzett turistaúton kívül történt mentés? Jozef Janiga, a HZS vezetője elmondta, hogy az alkoholos befolyásoltság csak abban az esetben számít kizáró oknak, amennyiben a baleset az alkoholfogyasztás miatt következett be. A jelzett turistautakon kívül történt balesetek biztosítási eseményként történő elbírálása viszont nem a HZS hatásköre. A biztosítótársaság megkapja a Hegyi Mentőszolgálattól a balesettel és a mentéssel kapcsolatos összes dokumentumot (beleértve pl. a helikopteres mentés számláit). A jegyzőkönyv tartalmazza a beavatkozás dátumát, időpontját, helyszínét, valamint a sérülés leírását. Ezen adatok alapján a helyzet kiértékelése már a biztosítótársaság feladata.
A hegyimentők beavatkozásának átlagos költségei:
- Az elmúlt évben a hegyimentők beavatkozásának átlagos költsége 260 € volt.
- A beavatkozások 70 %-ának költsége nagyjából 150 € volt.
- A beavatkozások 20 %-ának költsége közel 700 € volt.
- A mentési műveletek 5 %-ának költsége magasabb volt, mint 20.000 €.
A szerkesztő megjegyzése:
Aki a Magas-Tátrában, vagy Szlovákia más magashegységében kirándul, mindenképpen fontos, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezzen, amely a hegyi és helikopteres mentés költségeit is fedezi. Magyarországon is szinte minden kereskedelmi biztosítónál köthetünk balesetbiztosítást. A hatalmas kínálatból teljesen szubjektíven itt az Uniqua és az Európai Utazási Biztosító ajánlatát emelném ki. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez a két legjobb ajánlat, én magam mindenesetre ezekben felfedezni vélem mindazt, amire egy mindenre kiterjedő balesetbiztosításban szükség van. Amennyiben valakinek ehhez hasonló, esetleg jobb ajánlata van, kérem, a hozzászólás rovatban ossza meg velünk!
Hirdetés
Hirdetés