170 éve született Walery Eljasz-Radzikowski

170 éve született Walery Eljasz-Radzikowski

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/13
Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905), a híres festő és Tátra-író, aki a XIX. század hatvanas éveiben is­merte meg a hegységet. 1877-ben ő volt az első turista, aki Zako­panéban saját házat épített magának.
Hirdetés
Zakopane, mint gyógyüdülőhely felfedezését három férfiú fáradhatatlan munkálkodásának köszönhetjük. Közülük az egyik Walery Eljasz-Radzikowski (1840-1905), a híres festő és Tátra-író, aki a XIX. század hatvanas éveiben is­merte meg a hegységet. 1877-ben ő volt az első turista, aki Zako­panéban saját házat épített magának. Festői és kalauzírói munkássága mellett a Tátra és Zakopane propagátoraként vált ismertté. Mint festő elsősorban krakkói panorámaképek alkotójaként vált ismertté, de előszeretettel örökítette meg a város történelmi nevezetességeit, valamint tátrai tájképeket is festett.
1870 és 1903 között több könyve is megjelent, amelyekben a Tátrát népszerűsítette. Közülük talán a legismertebb az Illustrowany przewodnik do Tatr, Pienin i Szczawnic (Képes útmutató a Tátrába, a Pieninekbe és a Scsavniczára) c., 1870-ben, Poznanban megjelent műve, melyet az alábbi gondolatokkal kezd:
„Voltál-e már a Tátrában, láttad a Kościelisko-völgyet, a Tengerszemet, a Fekete-tavat, a Siklawát? Ha nem, akkor ne gondolkozzál sokat, hanem siess mihamarább e páratlan szépségekben bővelkedő hegyi világba, a melyben zúgó vízeséseket, égbe nyúló csúcso­kat, smaragdszínű tavak mélységeit és a természetnek meg annyi csodáját találod.”

 

Hirdetés
Hirdetés