Közel 1000 zerge él a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/19
Hirdetés
Fotó: lesytanap.sk
Immár több éve, hogy rendszeresen július elején tartják a Tátrában élő zegék tavaszi „népszámlálását”. A legfrissebb adatok szerint 967 zerge él a Tátrában, ebből 149 újszülöttet számoltak össze. Az öt évtizedes múltra visszatekintő zergeszámlálás eredménye még a szakembereket is meglepte. „A zergék számbavétele megerősítette azt a tendenciát, amelyet az elmúlt években tapasztaltunk a zergeállomány növekedése terén” – mondta Jozef Hybler, a TANAP Állami Erdészet zoológusa.

 

A számlást végző szakemberek jelentéseinek összesítése után megállapították, hogy jelenleg 967 zerge él a Tátrában, ezek közül 262 a lengyel oldalon. Örvendetes, hogy 149 újszülöttet vettek számba, ami a szakember szerint kimondottan jónak mondható növekedést jelent. Még az 1990-es évek végén is csak mintegy 200 zerge élt a Tátrában, a több éve tartó növekedés Hybler szerint természetes folyamat eredménye. „Ha több a nőstény, nagyobb a gyarapodás. A zergék életét befolyásoló negatív jelenségek, mint pl. a sí-alpinizmus tiltása a kijelölt területeken kívül, a turizmus korlátozása a hegység egyes részein, és nem utolsósorban az orvvadászat visszaszorításával mi emberek is segíthetjük a zergeállomány szaporodását. Ezen kívül az erdészek só és borókabogyó kihelyezésével segítenek a zergéknek túlélni a telet. Mindezen tényezők együttes hatásának köszönhető a zergék számának az utóbbi években megfigyelt örvendetes növekedése a Tátra Nemzeti Park (TANAP) területén.

 

Bár a zergék száma évről évre növekszik, azért vannak még területek, ahol még mindig hiányoznak ezek a történelmi múltban szép számmal előforduló állatok. Ilyen terület pl. a Liptói-Tátra, ennélfogva Hybler még további lehetőséget lát az állomány növelésére. Ezzel szemben az utóbbi évek munkájának eredményeképpen stabil állomány alakult ki a Bélai-Tátrában. Az idei számlálás pozitív megállapítása, hogy manapság már nem ritka a nagy létszámú, 30 vagy 40 egyedből álló csorda sem, ami néhány évvel ezelőtt még nem volt megszokott.
A tavaly tavaszi számláláskor 678 zergét, köztük 98 kölyköt számoltak össze, ebből 481 egyed (köztük 64 kölyök) élt a Tátra szlovák oldalán. Az őszi számolás alkalmával már 841 példányt (ebből 74 kölyök) regisztráltak, amelyből 699 zerge (köztük 57 kölyök) élt a szlovák, míg 142 egyed (köztük 17 kölyök) a lengyel oldalon.
A szakember érdekességként elmondta, hogy a zergeszámlálás során a szakemberek 21 medvét figyeltek meg, akik a magashegyi környezetben mozognak.
Kapcsolódó bejegyzés: Zergeszámlálás a Tátrában
Hirdetés
Hirdetés