A Konrád menedékház tervezett felújítása

A Konrád menedékház tervezett felújítása

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/05
Hamarosan megkezdődik a Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza, a Giewontra vezető forgalmas turistaút mellett álló Konrád-menedékház felújítása.
Hirdetés

Megkezdődik a menedékház felújítása

Hamarosan megkezdődik a Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza, a Giewontra vezető forgalmas turistaút mellett álló Konrád-menedékház felújítása. A Lengyel Turista és Országjáró Egyesület (PTTK) Kárpátok Osztálya, mint tulajdonos dolgozza ki a korszerűsítési terveket, jelenleg az előkészítő munkálatok zajlanak. A tervek szerint a már meglévő épülethez új konyhát és szociális blokkot építenek, valamint bevezetik az elektromos áramot, hiszen a menedékházban napjainkban aggregátorral biztosítják a villamos energiát.

A fából épült menedékház 1333 méter tengerszint feletti magasságban található, a Giewont déli lejtőjén. 1910 előtt egy síkunyhó volt itt az első, ember által emelt építmény, majd 1933-ban épült fel az első menedékkunyhó. A jelenlegi menedékház a PTTK beruházásaként 1947-48-ban épült. Jelenleg 20 ággyal rendelkezik, és megfelelő kiindulópontként szolgál Lengyel-Tátra nyugati részébe irányuló túrák során. A menedékház környékén télen népszerű sítúra-útvonalak vezetnek.

 

Hirdetés
Hirdetés