Két évre bezárják a Konrád menedékházat

Két évre bezárják a Konrád menedékházat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://tatromaniak.pl
2023/08/21
Szeptembertől két évre bezárják a népszerű Konrád menedékházat a Lengyel-Tátrában.
Hirdetés

A Konrád menedékház jelenlegi épületét a Lengyel Tátra Társaság emelte 1947-48-ban, 1333 m tengerszint feletti magasságban. A menedékházat eleinte Stanisław Skupień üzemeltette felesége, Helena és unokatestvére, Stanisław Jarosz segítségével. Később, 2003-ig fia, Andrzej irányította a menedékházat, majd Andrzej unokahúga és Stanisław unokája, Iwona Haniaczyk kezébe került, aki jelenleg is a menedékház bérlője. 
A Konrád menedékház a Lengyel-Tátra legkisebb menedékháza, mindössze 20 férőhellyel, nagyon sok turista azonban a legkedveltebb helynek tartja a Tátrában ezt a rendkívül hangulatos házikót. A közeljövőben azonban forradalmi változások várhatók a menedékház életében.

Szeptember 4-én bezárják az épületet

A Gazeta Krakowska információi szerint a jelenlegi bérlőknek szeptember 4-én el kell hagyniuk az épületet, melyet két évre bezárnak és teljeskörűen felújítanak. „A bővítéssel együtt a menedékház korszerűsítését is tervezzük, elsősorban az étkeztetéssel kapcsolatos, valamint a higiéniai létesítmények felújításáról van szó, és egyúttal újakra cserélik az épület szerkezetének sérült elemeit. Bővítik az épületet, elsősorban az épület hátsó szárnyát, az ágyak száma azonban nem növekszik, de kényelmesebb lesz” – mondta Jerzy Kalarus, a PTTK helyi vezetője.

Két évre bezárják a Konrád menedékházat-1
A Konrád menedékház látványterve
Két évre bezárják a Konrád menedékházat-1
Forrás: Tygodnk Podhalanski

A menedékház jelenlegi dolgozói elveszítik állásukat, és egyelőre az sem világos, hogy ki lesz az új bérlő. A bérlőt a PTTK által kiírt pályázat útján választják majd ki, melynek fontos eleme lesz, hogy a bérlő milyen összeget hajlandó fordítani a menedékház fenntartásához és korszerűsítéséhez szükséges beruházásokra. 

Mit szólnak ehhez a jelenlegi bérlők?

hogy a Gazeta Krakowska című lapban olvashatjuk, Iwona Haniaczyk nem kívánja kommentálni a történteket. Alkalmazottai elismerik, hogy a jelenlegi bérlőnek már nincs ereje tovább küzdeni a menedékházért, pedig már 15 éve kérik a PTTK-tól a ház felújítását. „Nem reagáltak, folyamatosan az anyagiak hiánya mögé bújtak” – mondta egy neve elhallgatását kérő alkalmazott. Meggyőződése, hogy a PTTK-nak már megvan az új bérlője, aki a Konrád menedékházat üzemeltetni fogja.
Forrás: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés