Milyen formában működnek jelenleg a Lengyel-Tátra menedékházai?

Milyen formában működnek jelenleg a Lengyel-Tátra menedékházai?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/11
Hogyan működnek a május 4-től elvileg ismét megnyitható lengyel-tátrai menedékházak?
Hirdetés
Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, hogy a május 4-től elvileg ismét megnyitható lengyel-tátrai menedékházak jelenleg hogyan működnek. A határok sajnos továbbra is zárva vannak, vagyis a Magyarországon élő turistáknak ez jelenleg csak információként szolgál. A koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében márciusban meghozott szigorító intézkedések feloldásának folymatatában azt gondolom, hogy hosszú távon azért ezek fontos információk lehetnek, melyek hatása vélhetően a határok későbbi esetleges megnyitását követően is érzékelhető lesz.
A koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében a menedékházaknak meg kell felelniük számos biztonsági szabálynak, melyek jelenleg gyakorlatilag megakadályozzák a házakat abban, hogy teljes üzemben működjenek, ahogyan korábban ezt megszoktuk. A Tátrában néhány menedékház kínál szállást, míg mások jelenleg még nem, és az étkezési lehetőség is menedékházanként különbözik.

Információk a lengyel menedékházakról

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén lévő menedékházakból származó információk:
Halastavi menedékház (Schronisko nad Morskim Okiem): Szállás nem lehetséges, külső büfé korlátozott mértékben biztosított.
A Halastóhoz (Morskie Oko) vezető turistaút az egyik legnépszerűbb útvonal a Tátrában, ezért a koronavírusjárvány miatt a TPN ezen az útvonalon korlátozásokat vezet be, amely azt jelenti, hogy erre az útvonalra naponta legfeljebb 2500 turista belépését engedélyezik.
Ezzel kapcsolatban a zakopanei rendőrség tájékoztatja a közvéleményt, hogy a W-960 számú közút Wierch Porońiec – Łysa Polana közötti szakaszán várakozni és megállni tilos táblákat helyeztek ki, melynek értelmében erről az útszakaszról a tulajdonos költségén minden szabálytalanul parkoló járművet elszállítanak még abban az esetben is, ha a parkolás veszélyt nem jelentő módon történt.
Bár a Lengyel-Tátra turistaútjai 2020. május 4-től ismét hozzáférhetőek, a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) – Hajfű-tisztás (Włosienica) között a lovaskocsik jelenleg nem közlekednek. A TPN közleményében azt olvashatjuk, hogy a nemzeti parkban a lovaskocsik közlekedése további értesítésig fel van függesztve. A múlt héten Szymon Ziobrowski, a nemzeti park igazgatója beszélt arról, hogy tárgyalnak a Halastóhoz közlekedő lovaskocsik tulajdonosaival, hogy együtt meghatározzák ennek a közlekedési módnak a jelenlegi helyzetben történő lehetőségeit.
Roztoka menedékház (Schronisko w Dolinie Roztoki): Jelenleg zárva!
Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich): Szállás nem lehetséges, WC és külső büfé biztosított.
Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec na Hali Gąsienicowej): Jelenleg zárva!
Kalata-réti hegyi szálló (Hotel Górski na Kalatówkach): Május 8-tól folytatja működését. Az épület szolgáltatásaihoz csak a szállásfoglalással rendelkezők férhetnek hozzá. A szállóvendégek étkezését előre ütemezett időpontokban biztosítják, melyet csak a szobájukban fogyaszthatnak el. Külső büfé nyílik a turisták számára.
Konrád menedékház (Schronisko na Hali Kondratowej): A menedékház 2020 végégig nem fogad szállóvendégeket! Közleményükben ezt írják: „A koronavírus járvány miatt a korábbi foglalásokat visszavonjuk. Menedékházunk a legkisebb a Tátrában, ezért jelen helyzetben nem tudjuk garantálni az előírt biztonsági szabályok betartását. Mindenkitől elnézést kérünk a helyzetért. A turistákat a következő napokban kialakítandó külső büfén keresztül tudjuk majd kiszolgálni.”
Ornak menedékház (Schronisko na Hali Ornak): Május 8-tól folytatja tevékenységét, szálláslehetőség egyelőre nem lesz, a turisták számára külső büfé nyílik.
Chochołowi menedékház (Schronisko na Polanie Chochołowskiej): Május 8-tól folytatja működését. Az épület szolgáltatásaihoz csak a szállásfoglalással rendelkezők férhetnek hozzá. A szállóvendégek étkezését előre megadott időpontban és helyen biztosítják. Korlátozzák a menedékházban elszállásolható turisták létszámát! Külső büfé nyílik a turisták számára.

 

Hirdetés
Hirdetés