Medvék barangolnak a turistautak közelében Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/25
Hirdetés

 

Fotó: AgencjaGazeta.pl

 

A tavaszi illatok és a viszonylag magas hőmérséklet hatására pár hete egymás után bújnak elő téli vackukból a tátrai medvék. Előbb csak magányosan kóborló példányok nyomait fedezték fel a Tátra Nemzeti Park (TPN) szakemberei a Lengyel-Tátrában, mostanában azonban már medvebocsokkal is találkozhatunk, anyjuk kíséretében. Az elmúlt héten fiatal nőstényt láttak két kölykével együtt a Palánkos-völgyben (Dolina Strążyska) található Tea-kunyhó közelében, valamint szintén medvéket láttak a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető felvonó átszállóállomása, a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) környékén.

 

 

A TPN munkatársai figyelmeztetnek, hogy medvék észlelése esetén ne menjünk közel hozzájuk, ne akarjunk fotót készíteni a medvékről, és fokozottan veszélyes a medvebocsok megközelítése. Bár a medvék ebben az időszakban nem agresszívek, nem lehet tudni, hogyan reagálnak a kíváncsi turisták közeledésére. Arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben medvével találkozunk, ne akarjuk élelem felkínálásával magunkhoz csalogatni, semmi esetre sem etessük a medvéket, amely veszélyes lehet az emberre, de az állatokra is. A legjobb, amit ebben az esetben tehetünk, ha nyugodtan eltávolodunk a medvétől. Ne hagyjunk ételmaradékot és csomagolóanyagokat az ösvények közelében, mert az vonzza az állatokat, és ezzel megkezdődik a szinantropizáció, amelynek során az állatok elveszítik az embertől való természetes félelmüket, és néha elvesztik a táplálék önálló megszerzésére irányuló természetes ösztöneiket.
A TPN munkatársai gumilövedékekkel próbálják meg elterelni a medvéket a turistaútvonalak, menedékházak környékéről. A gumilövedékeknek köszönhetően megtanulják, hogy ne merészkedjenek közel a turisták által látogatott útvonalakhoz. Az erdészek folyamatosan figyelik a ragadozókat a hegység különböző területein, ennek során medvenyomokat találták a Nemzeti Park különböző részein. A medvék jelenleg a hegyek alsóbb régióiban barangolnak, ahol könnyebben jutnak megfelelő táplálékhoz. Némelyik példány azonban az erdők felső határán kóborol, ahol a tél folyamán elhullott zerge és szarvas tetemeket keresnek.
Hirdetés
Hirdetés