160 évvel ezelőtt született Stanisław Witkiewicz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/05/09
Hirdetés

 

 

160 évvel ezelőtt született Stanisław Witkiewicz (1851-1915) író, festőművész, aki Tytus Chałubińskivel és Walery Eljasz-Radzikowskival együtt a Lengyel-Tátra legnevesebb személyiségei közé tartozik. Witkiewicz legjelentősebb al­kotása – a Tátrát bemutató festményei és irodalmi művei mellett – a gorál népi építészet és díszítőművészet elemeiből megalkotott ún. „zako­panei stílus”, amely még napjainkban is meghatározza nem csak Zakopane, de az egész Podhale építészetét. Talán a legismertebb zakopanei stílusú épület a Witkiewicz tervezte Villa Koliba, amelyet 1892/93-ban emeltek.

 

 

 

A fából épült, vil­laszerű épület alapjait a környező folyókból nyert terméskövekből készítették, melyre a fából készült részek megfelelő gondozásával időtálló hajlékot építet­tek. 
Napjainkban az Kościeliska utca 18. sz. alatt található épületben a Zakopanei Stílus Múzeuma (Muzeum Stylu Zakopiańskiego) című kiállításait tekinthetjük meg. Zakopanéban és kör­nyékén még manapság is leginkább ilyen stílusú épületeket építenek, azzal a kü­lönbséggel, hogy a régen kizárólag fából épült házak mellett napjainkban már részben időállóbb építőanyagokból (kő, tégla) készítik el a több generációnak otthont adó épületeket.

 

Hirdetés
Hirdetés