Téli madárszámlálás Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/24
Hirdetés

 

Nagy kárókatona

 

Egy nemzetközi monitoring program részeként téli madárszámlálást tartottak Szlovákiában, melynek során a vízi-, valamint a vízhez kötött életmódú madarakat számolták össze. A madárszámlálás célja alapvető információk gyűjtése a vándorló és a Szlovákiában telelő vízimadarakról, illetve az egyes helyszíneken telelő madárpopuláció vizsgálata. Ezt a tevékenységet általában tél közepén végzik, amikor a vízimadarak a tenyésztési területükre költöznek.
Sárgalábú sirály
A madárszámlálás tárgyát képező legtöbb madár tavasszal elvonul, és fészkeit a messzi északon, szétszórtan rakja le. Nagy számukra és szétszórt életterükre tekintettel az ottani számlálás szinte lehetetlen lenne, ezért számolják őket ilyenkor, amikor kisebb területre, téli élőhelyükre koncentrálódnak. A hagyományosan január közepén végrehajtott madárszámlálás jelenlegi formájában 1991-től kerül megrendezésre, házigazdája a Szlovák Madártani Egyesület (BirdLife Slovakia).
Minden évben ornitológusok, valamint önkéntesek végzik ezt a munkát, kb. 400 helyszínen, a folyóvizek mentén csaknem 2500 km távon, illetve mintegy 200 km² álló vízfelületen. Ebben a munkában természetesen a TANAP munkatársai is részt vesznek, akik nem csak a Nemzeti Park területén, de attól távolabb eső helyszíneken is (pl. Poprád, Késmárk, Liptószentmiklós és Turdossin) elvégzik ezt a feladatot. A madárszámlálás során olyan fajokat jegyeztek fel, mint pl. a tőkés réce, csörgő réce, fehértorkú vízirigó, szürke gém, bütykös hattyú, nagy kárókatona, nagy bukó, sárgalábú sirály, vagy a ritka vendégnek számító rétisas fiatal egyede.
A vizes élőhelyeket kutató Wetlands International szervezésében a rendszeres téli madárszámlálás során végzik el a nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) (más néven kormoránok)népszámlálását” is. A kárókatonák számbavételének különlegessége, hogy ezeket a vízi madarakat napközben nem lehet megszámolni, mivel vadászterületükön állandó mozgásban vannak. Ezt a munkát pontosan és hatékonyan csak az esti órákban lehet elvégezni, amikor a nagy kárókatonák visszatérnek az éjszakai pihenőhelyül szolgáló fák ágaira. A valós eredmény elérése érdekében fontos, hogy valamennyi éjszakai pihenőhelyként használt fát megfigyeljenek már az első egyedek esti megérkezése előtti órákban.

 

Hirdetés
Hirdetés