Kiállították a brutálisan megölt medvét Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/14
Hirdetés

 

Fotó: TPN

 

A négy turista által 2007-ben megölt medve preparált tetemét kedden állították ki a Tátrai Nemzeti Park (TPN) Természetvédelmi Oktatási Központjában. Pawel Szczepanek, az Oktatási Központ munkatársa szerint soha nem fogjuk megérteni, miért kellett elpusztulnia ennek az állatnak. „Ez a kitömött medve az emberi ostobaság és kegyetlenség áldozata lett.” – mondta a szakember. Hozzátette, hogy hamarosan egy információs tábla is elhelyezésre kerül a medve mellé, amelyről megtudhatjuk majd, miért került ide ez az állat.

Mint emlékezetes, 2007. október 21-én négy turista megölt egy 46 kg. súlyú, kb. 2 éves hím barnamedvét a Chochołowi-völgyben. A medvék veszélyes, de nem agresszív állatok, elsősorban növényekkel táplálkoznak. A fiatal medve éppen abban az időben kezdte önálló felnőtt életét a vadonban. Ennek során a fiatal állatok megtanulják, hogyan kell élni az addig megszokott anyai gondoskodás nélkül, az értelmetlen emberi brutalitás miatt ez a példány azonban sajnos nem élhette meg a felnőttkort.

 

 

A vád azt állította, hogy a három turista brutális kegyetlenséggel fosztotta meg életétől a védett fajok közé tartozó barnamedvét. A brutálisan megölt medve egy patakba fulladt, miután előtte kövekkel dobálták meg. A turisták azt állították, hogy a medve megtámadta őket, és közülük hárman önvédelemből fojtották a patakba. A helyszínen talált nyomok, valamint a turistákon látható felszínes sérülések azonban nem támasztották alá ezt a verziót. A nyomok alapján a turisták szendviccsel csalogatták közel magukhoz a fiatal barnamedvét, majd kövekkel dobálták meg, végül a patakba fojtották.

 

 

2008. júniusában a zakopanei Körzeti Bíróság bűnösnek találta a három turistát, ezért őket 4 és 8 hónap közötti felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amelynek időtartamára a lengyel törvények szerint jövedelmük 15 %-át be kellett fizetniük az államkincstárba. Ezen kívül 400 és 800 złoty közötti büntetésre ítélték őket, melyet a TPN kasszájába kellet befizetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés