Állatkínzásért pénzbüntetés Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/19
Hirdetés

 

Illusztráció

 

A Tátrában született, de a wroclawi  állatkertben élő, Mago nevű barnamedve embertelen tartásmódja miatt az állatkert korábbi igazgatóját, Antoni Gucwińskit bűnösnek mondta ki a harmadfokú bíróság.
Mago a Magas-Tátrában született, a híres Magdy nevű medve fiaként, aki arról híresült el, hogy rendszeresen ellopkodta a turisták hátizsákját, élelmiszert keresve bennük. 
Amikor 1991-ben Magdy-t befogták, a wroclawi állatkert akkori igazgatója fogadta be őt, családjával együtt. Magdy első megjelenése a kifutón csaknem tragédiába torkollott. Átugrott a kifutót a kerítéstől elválasztó árkon, és csak a gondozók éberségének köszönhetően nem történt tragédia, akik végül visszaterelték az állatot a kölykeihez. Miután Magdy szívbetegsége következtében elpusztult, az állatkertben maradtak kölykei, Mania és Mago, akik több évig testvérként éltek együtt. 1997-ben Mania-nak 3 kölyke született testvérétől, Mago-tól, mégpedig Korę, Kirę és Karo. Hogy megakadályozzák a további vérfertőző párosodást, egy évvel később az apát egy bunkerszerű építménybe zárták a kifutó hátsó részén. Ennek területe mindössze 5 négyzetméter volt, ebben élt Mago 10 éven át anélkül, hogy bármi kapcsolata lett volna a külvilággal.
A hosszú bírósági eljárás befejezéseként a korábbi két felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte a Lengyel Legfelsőbb Bíróság, és megállapította, hogy az állatkert korábbi igazgatója, Antoni Gucwiński bűnös folytatólagosan elkövetett állatkínzás bűntettében. A volt igazgató éveken át az állatokkal szembeni kíméletes bánásmód szószólója volt, ezt, valamint az eljárás során tanúsított megbánó magatartását, valamint idős korát is figyelembe véve a bíróság végül 1000 złoty pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.
Forrás:
Hirdetés
Hirdetés