Fogadásból a Giewonton hagytak egy biciklit Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/11
Hirdetés
Rendkívüli módon meglepődtek a Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrei a Lengyel-Tátrában, amikor egy kerékpárt találtak a Giewont keresztje mellett. Annak, aki ezzel közelítette meg az 1894 méter magasságú „Alvó lovagot”, nem volt egyszerű feladata. Hamarosan azonban kiderült, ki a felelős a hegycsúcson hagyott bicikliért. A lublini vajdaság keleti részén található Chełmben, az ukrán határ közelében élő 23 éves fiatalember vitte fel a kerékpárt a csúcsra, mégpedig hétfőn, este 22:00 óra után. A férfi eredetileg Lengyelország téli fővárosába, Zakopanéba szeretett volna kerékpárral eljutni. Amikor azonban megérkezett, módosította a tervet. A kerékpár feljuttatása a csúcsra eltartott néhány óráig. Tettével eldicsekedett a Facebookon, ennek köszönhetően a nemzeti park őrei is be tudták azonosítani. Mint kiderült, fogadásból vitte fel a biciklit a Giewontra, amiért 2.000 złotyt nyert valakitől.

Egy rádióriporter kérdésére, hogy sajnálja-e, amit tett, a fiatalember azt válaszolta, hogy természetesen nem, mivel ez egy jó móka, és úgy tekint rá, mint egy csínytevésre. Arról is megkérdezték, nem tart-e attól, hogy mivel kiderült a személye, esetleg megbüntetik érte. Erre azt válaszolta, hogy csodálkozna, ha így lenne.
A fiatalember most azt tervezi, hogy visszaszerzi a kerékpárt, amit a parkőrök lefoglaltak. Ez azonban nem lesz túl könnyű, mivel kiderült, hogy az, aki felvitte a kerékpárt a csúcsra, több szabályt is megsértett. A nemzeti park álláspontja szerint tettével veszélyeztette más turisták testi épségét (mivel a kerékpár a kereszt tövébe volt állítva, mindenféle rögzítés nélkül), figyelmen kívül hagyta a jelzett kerékpárutakat jelölő előírásokat, beszennyezte a nemzeti park területét, és sötétedés után használta a jelzett turistautakat. Mindezekért a nem mindennapi turista 500 złoty pénzbírságra számíthat.
Hirdetés