Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen

Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/23
Roman Ficek újabb fantasztikus teljesítménye – az ultramaratoni futó téli körülmények között 35 óra alatt körbe futotta az egész Tátrát
Hirdetés

Tátra hurok (Tatrzańska Pętla) befejezve. 35 óra és 8 perc. 188 kilométer. 10 500 méter szintemelkedés. 20 menedékház – így foglalható össze Roman Ficek, a Babia Góra közelében élő ultramaratoni futó újabb bravúrja.
Roman Ficek legutóbbi bravúrjáról – a Główny Szlak Beskidzki, a leghosszabb lengyel turistaút rekordjának megdöntésére tett kísérletéről – a nyilvánosság csak akkor értesült, amikor a kis-lengyelországi Skawicából származó futó már úton volt. Mint akkor mondta, nem akarta előre bejelenteni, és a végsőkig titokban tartotta a projektet. A kísérlet sikeres volt: 2022 októberében a Bieszczady-hegységben Ustroń Śląskitól Wołosatyig vezető 511 km-es útvonalon 93 óra 44 perccel új rekordot állított fel.

Futva a Tátra körül

Roman Ficek – akit a közösségi médiában a „Babia Góra ultrája” néven ismernek – ezúttal még indulás előtt beszámolt új tervéről. „Ha lesz egy egynapos időjárási ablak, még márciusban szeretném körbefutni a teljes lengyel és szlovák Tátrát, kb. 180 km-t és 10 000 méter szintemelkedést teljesítve” – tette közzé a Facebookon március 7-én, új projektjét „Biegiem w koło Tatr” (Futva a Tátra körül) névvel illetve.

Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen-2
Tatrzańska Pętla
Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen-2
Forrás: Roman Ficek Hoka Poland Team

A futás kiinduló- és célpontjának Łysa Polanát választotta, útközben az összes nyitva tartó menedékházat (azaz összesen húsz házat) érinteni szándékozott, csak a Hunfalvy-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi) hagyta ki, mivel az zárva van. Az útvonal úgy lett megtervezve, hogy egy szakaszt sem kellett duplán megtenni.
Az útvonal legmagasabb hágója a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2341 m) volt. „Az idő, ami alatt szeretném megcsinálni, mindenképpen 30 óra alatt kell, hogy legyen. Minden a terepviszonyoktól függ. A télnek megvannak a maga szabályai” – szögezte le.

A Tátra körül

Roman Ficek március 19-én, vasárnap reggel 8.30-kor indult Łysa Polanából. Főként a Tátra alsó részein futott, bár volt némi mászás is az útvonalon – többek között a Zawrat-hágó (Zawrat), a Miedziane-hágó (Szpiglasowa Przełęcz) és a Rákony (Rakoń).

Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen-1
Tatrzańska Pętla
Roman Ficek 35 óra alatt körbe futotta a teljes Tátrát télen-1
Forrás: Roman Ficek Hoka Poland Team

Március 20-án, hétfő este sikerült teljesítenie a 188 km-es kört. Ficek összesen 10 500 méter szintkülönbséget tett meg, a kitűzött időt (30 óra alatt) azonban nem tudta teljesíteni, a Tátra megkerülése - Łysa Polanától Łysa Polanáig – 35 óra 8 percig tartott.

Roman Ficek rekordjai

Roman Ficek, a Hoka Poland Team versenyzője rendszeresen részt vesz a világ legjelentősebb ultrafutóversenyein, elsősorban azonban látványos eredményeiről ismert, melyekről az ultrafutás világán kívül is nagy nyilvánosságot kap. A Główny Szlak Beskidzki rekordjának megdöntésén kívül a legfontosabb futóeredményei:
Végig futotta a Kárpátok teljes, 2300 km-es ívét; ő volt az első ember a világon, aki ezt megtette.
24 óra alatt kilencszer futott fel a Halastótól (Morskie Oko) a Tengerszem-csúcsra (Rysy).
Elsőként futott fel a Tátra 55 kétezer méternél magasabb csúcsára.
Megdöntötte a „Lengyel Hegyek Koronája” téli rekordját, 82 óra 50 perc alatt elérte Lengyelország 28 hegységének legmagasabb csúcsát (a korábbi rekord 168 óra volt).
Forrás: https://zakopane.wyborcza.pl

Hirdetés
Hirdetés