Új női futórekord a Tengerszem-csúcsra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/11
Hirdetés
Október végén a lengyel Iwona Januszyk új női rekordot állított fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy) való hegyi futásban. A síalpinista és hegyi futó lengyel sportoló 1:54:41 idő alatt futott fel a Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska) a Tengerszem-csúcsra, amely új női rekord, a hegyi futó ez alatt az idő alatt 12,5 km hosszú útvonalat és 1500 m szintkülönbséget győzött le.
A korábbi női rekord 1:56:37 volt, ezt Natalia Tomasiak állította fel. Az ismert hegyifutó akkor ezt mondta saját rekordjával kapcsolatban: „Azt hiszem, ezt a rekordot bármely más futónő probléma nélkül felülmúlhatja, mivel ez az eredmény nem számít különlegesnek, ezt nagyon jól tudom, de számomra a szórakoztató kikapcsolódás volt a fontos, nagyszerű pillanatokat töltöttem a hegyekben”. Mint az később kiderült, Natalia rekordja 4 évig életben maradt.

 

Most ismét megkérdezték Natáliától, hogy tervezi-e visszatérni erre az útvonalra: „A hegyi futás és a rekord számomra továbbra is a kikapcsolódásról szól. Amikor a Tengerszem-csúcsra futottam, csak jó időt akartam elérni. Bár futhattam volna jobb időt is, az elmúlt 4 évben azt hiszem sok női futó megpróbálta túlszárnyalni, ez nehéznek bizonyult számukra. Örülök neki, hogy Iwona eleget tett a kihívásnak, gratulálok neki, ez a fajta futás a versenyzés egyik kellemes formája. Gondoltam már rá, hogy visszatérek erre az útra, de ez eddig mindig valamilyen akadályba ütközött. Iwona felkeltette bennem a vágyát, hogy ismét szembe szálljak ezzel az útvonallal. De mindezt mosolyogva mondom, hiszen az összes rekordomat így kezelem. A férfiak rekordja jelenleg Piotr Łobodziński tulajdonában van, Ő 1 óra 32 perc 50 mp alatt futott fel a csúcsra.

 

Forrás és fotó: https://outdoormagazyn.pl
Hirdetés
Hirdetés