Sas út alig több mint egy óra alatt új rekord! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/10
Hirdetés

 

 

Filip Babicz lengyel hegyifutó 2018. szeptember 6-án 1 óra 4 perc 23 másodperc alatt futott végig a sas úton, ami természetesen új rekord a Tátra legnehezebb turistaútjának történetében. Az eddigi nem hivatalos rekordot Piotr Łobodziński tartotta, aki két évvel ezelőtt 1 óra 16 perc alatt teljesítette a távot. Az új rekorder tapasztalt hegymászó és hegyifutó. „A táv teljesítése során – csakúgy mint az elődöm – nem vettem igénybe külső segítséget. A jövőbeni célom a táv megtételéhez szükséges idő további csökkentése” – teszi világossá céljait az új rekorder.
A Sas út egy gerincút a Zawrat (Zawrat) és a Kereszt-nyereg (Krzyżne) között, melyet a Tátra legnehezebb turistaútjaként tartanak számon. Összehasonlításképpen egy átlagos felkészültségű turistának az út megtételéhez 6-7 órára van szüksége. A turistaút futva történő teljesítéséhez óriási tapasztalatra, valamint rendkívül jó helyismeretre van szükség.
Az út nehézségét mutatja a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR) hegyimentője, Adam Marasek által elkészített baleseti statisztika. Ebből kiderül, hogy 1909 és 2014 között az egész Lengyel-Tátrában 872 ember halt meg, köztük 122 a Sas úton. Az 1995-2014-es években 459 baleset történt – 246 a Sas úton, 213 pedig más útvonalakon, ebben a két évtizedben 57 személy vesztette életét a Lengyel-Tátrában.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl; https://krakow.wyborcza.pl
 
 
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés