Tátra gerincein 2013 hegyi futóverseny eredmények Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/30
Hirdetés
A Tátra történetében első alkalommal kiírt „Tátra gerincein 2013” elnevezésű hegyi futóversenyt augusztus 17-én rendezték meg a Lengyel-Tátrában. Az extrém hegyi futóversenyen szombaton reggel 237 sportember várta a rajtot, az indulóknak a 70 kilométeres távon nehéz alpesi körülmények között le kellett küzdeniük kb. 5.000 méter szintkülönbséget. A verseny a Chochołowi-völgyből indult, és a Szürke-tisztás (Siwa Polana) – Rét-hegy (Grześ) – Rákony (Rakoń) – Volovec (Wołowiec) – Ék-hegy (Starorobociański Wierch) – Ornak-gerinc (Ornak) – Ornak menedékház (Hala Ornak) – Keskeny-csorba (Chuda Przełączka) – Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) – Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – Gąsienica-tisztás (Hala Gąsienicowa) – Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) – Kereszt-nyereg (Krzyżne) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) – Waksmundi-rét (Polana Waksmundzka) – Halmos-rét (Polana Kopieniec) – Kuźnice (Kuźnice) útvonalon vezetett.

 

A verseny reggel 4:00 órakor kezdődött, a versenyzőket nem egyszerre, hanem 10 percenként, 50 fős csoportokban indították el. Az útvonalon kijelölt ellenőrző pontokon versenybírók ellenőrizték, hogy a versenyzők az előre meghatározott limitidőn belül teljesítették az addigi résztávot. A 237 indulóból (köztük 21 nő) végül is 172 sportoló érkezett meg a célba. A szikrázó napsütésben megrendezett versenyen az indulók alig egy nap alatt teljesítették azt a távot, amely a legtöbb turistának végiggyalogolni is eltartana néhány napig. Ezúttal azonban a versenyzőknek 17 óra limitidők lett megállapítva, melyet a versenybírók szakaszonként ellenőriztek.

 

A verseny győztese egy hazai, zakopanei versenyző, mégpedig Przemysław Sobczyk lett, aki 9 óra 9 perc 29,3 másodperces időeredménnyel teljesítette ezt a rendkívül nehéz útvonalat. A győztes két éve foglalkozik hegyi futással, korábban síalpinistaként volt ismert. „Nagyon boldog vagyok. Úgy terveztem, hogy 9 óra 45 perc körüli eredményt fogok elérni, de ennél gyorsabban sikerült célba érkeznem. A verseny előtt speciális felkészülést végeztem, az útvonalat három szakaszra osztottam magamban, és mindent egy lapra tettem fel. Már az Ék-hegyen tudtam, hogy az élen állok, amit később sem engedtem át senkinek. A verseny legnehezebb pillanat számomra a Kereszt-nyeregben következett be, elsősorban a hőség miatt. Aztán a végé még tudtam erősíteni, miután megtudtam, hogy az utánam következő versenyző nincs a közelemben. Nagyon örülök, hogy a győztesnek járó kupa Zakopanéban marad” mondta el a győztes a verseny után.
A második helyen a győztesnél mintegy 40 perccel gyengébb időeredménnyel egy 51 éves spanyol futó érkezett célba. Az esélyesek között számon tartott Marcin Świerc, aki tagja a hegyi futó nemzeti csapatnak, ezúttal csak tizedik helyen érkezett célba.
A verseny lebonyolításában rendezőként és versenybíróként mintegy 100 önkéntes közreműködött. A hegyimentők minden olyan pontot biztosítottak, ahol az előzetes értékelések alapján kritikus helyzet alakulhatott volna ki. Az Ornak és a Murowaniec menedékházakban alakítottak ki elsősegély-pontokat, valamint élelmiszer-depókat, a versenyzők ellátását svédasztalos rendszerben oldották meg.
A verseny útvonalának egyes szakaszain szurkolók tömege várta a versenyzőket. Futás közben ritkán fordult elő, hogy a turisták akadályozták volna őket a haladásban, inkább utat engedtek nekik, és ösztönözték, dicsérték a versenyzőket.
Bár a „Tátra gerincein 2013” hegyi futóverseny véget ért, sokan máris jelezték, hogy jövőre ismét szívesen részt vennének egy ilyen megmérettetésen. Ez a verseny több, mint nehéz és kitett hegyvidéki terepen rendezett futóverseny, ennek ennél máris sokkal nagyobb rangja van. Sokan máris úgy nevezték a versenyt, mint góral ultra-maratoni futóversenyt. Amikor a szervezők első alkalommal számoltak be a verseny előkészületeiről, érezni lehetett rajtuk a hatalmas lelkesedét. És elmondhatjuk, hogy nem csalódtak. A Tátra legendákkal övezett hegység, így egy, a hegység gerincén vezető futóverseny előtt nem volt szükség semmilyen magyarázatra. A célban a kimerült versenyzőket családtagjaik, barátaik fogadták, és bizony sokuknak könny csillant meg a szemében az érzelemnyilvánítás jeleként.
A verseny első tíz helyezettjének névsora:
1. Przemysław Sobczyk - TG Sokół Zakopane/Dynafit Trial Team, Zakopane, 9 ó. 09:29,3 mp.
2. Calvo Redondo Salvador - Technica Trail Running, San Andrés del Rabanedo, León, 9 ó. 49:37,2 mp.
3. Józef Pawlica - Mysia Górka Budzow, 9 ó. 54:46,3 mp.
4. Mariusz Wargocki - KW Zakopane, 10 ó. 05:38,6 mp.
5. Piotr Hercog - Salomon Suunto, Kudowa Zdrój, 10 ó. 06:35,2 mp.
6. Paweł Dybek - Salomon Sunto Team Mielec, 10 ó. 18:08,9 mp.
7. Rafał Gaczyński - Warszawa, 10 ó.20:26,2 mp.
8. Magda Łączak - Mielec, 10 ó. 38:53,2 mp. – a legjobb női versenyző!
9. Grinius Gedyminas - Szczecin, 10 ó. 54:56,8 mp.
10. Marcin Świerc - Salomon Suunto Team Lisowice, 11 ó. 09:29,9 mp.

 

 

Hirdetés
Hirdetés