Tátra gerincein 2013

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/12
Hirdetés

 

 

Nagyszabású hegyi futóversenyre készülnek 2013 nyarán a Lengyel-Tátrában. 2013. június 22-én a Tátra Sí Klub Tatra Team (TKN Tatra Team) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szervezésében első alkalommal rendezik meg a „Tátra gerincein 2013” (Bieg Granią Tatr 2013) elnevezésű nagyszabású hegyi futóversenyt. A szervezők már megszerezték a Tátrai Nemzeti Park (TPN) engedélyét, így minden feltétel adott a verseny sikeres megrendezéséhez.

 

A verseny útvonala a Nyugati-Tátra és a Magas-Tátra turistaútjain, hegygerincein vezet. A kijelölt útvonal technikailag nagyon nehéz: exponált turistautak, nagyrészt sziklás útvonal, több helyen laza kövekkel, változékony időjárás. A verseny nyomvonalát az útkereszteződésekben és a kritikus pontokon sárga színű zászlókkal jelölik majd, keresztben áthúzott piros zászlókkal jelzik viszont azokat az útvonalakat, rövidítéseket, amelyeket tilos használni. A jelzésektől függetlenül minden versenyző a verseny egész folyamán köteles magánál tartani egy térképet, amelyet a startnál vehetnek majd át az indulók.

 

A verseny startja: Chochołowi-völgy, Szürke-tisztás (Siwa Polana), 2013. június 22, 3:00 óra.
A verseny célpontja: Zakopane, Kuźnice, 2013. június 22, 21:00 óra.
A verseny távja: kb. 70 km.
A verseny szintkülönbsége: + 5000 méter / - 4900 méter
Limitidő: 18 óra
A verseny útvonala:
Szürke-tisztás (Siwa Polana) – Rét-hegy (Grześ) – Rákony (Rakoń) – Volovec (Wołowiec) – Ék-hegy (Starorobociański Wierch) – Ornak-gerinc (Ornak) – Ornak menedékház (Hala Ornak) – Keskeny-csorba (Chuda Przełączka) – Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) – Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) – Gąsienica-tisztás (Hala Gąsienicowa) – Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) – Kereszt-nyereg (Krzyżne) – Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) – Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza) – Waksmundi-rét (Polana Waksmundzka) – Halmos-rét (Polana Kopieniec) – Kuźnice (Kuźnice).
Ellenőrző pontok és limitidők:
Ø Ornak menedékház…9:30 óra (~ 26 km)
Ø Murowaniec menedékház…14:00 óra (~ 42,5 km)
Ø Mickiewicz-vízesések…18:00 óra (~ 55,5 km)
Ø Kuźnice, cél…21:00 óra (~ 69 km)
A versenyen csak előzetes nevezéssel lehet elindulni, előnevezni 2013. január 15-től március 30-ig, illetve az engedélyezett 350 fős létszámkeret feltöltéséig lehet a verseny hivatalos honlapján. A nevezési díj összege előreláthatólag 150.- złoty lesz.
Néhány fontos információ:
Ø A verseny útvonalán 2 etetőpont lesz kijelölve, ezek az Ornak menedékház és a Murowaniec menedékház. Ezeken a pontokon csakis a szervezők által biztosított táplálék fogyasztható, nem lesz lehetőség arra, hogy a versenyzők ezeken a pontokon saját depózott készleteiket használják. Depózni csak a célban, Kuźnicéban lehetséges.
Ø A Kościelisko-völgy torkolatától (Kiry, 7 km-re az Ornak menedékháztól) a limitidő leteltét követő legkésőbb 4 órával bezárólag autóbusszal viszik vissza Zakopanéba azokat a versenyzőket, akik a limitidő teletéig nem érkeznek meg az első ellenőrző pontra.
Ø Azok a versenyzők, akik a limitidő lejártáig nem érkeznek meg a második ellenőrző pontra, saját erejükből, a jelzett turistautakon (kék és sárga jelzés) juthatnak le Kuźnicéba.
Ø Azokat a versenyzőket, akik a limitidő lejártáig nem érkeznek meg a Mickiewicz-vízeséseknél található harmadik ellenőrzőpontra, Zakopanéba induló autóbuszok várják a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nevű parkolóban, max. 3 órával a limitidő letelte utáni időpontig (a vízesésektől 40 perc séta aszfaltúton a parkolóig).
Ø Abban az esetben, ha egy versenyző a kijelölt ellenőrző pontoktól eltérő helyszínen adja fel a versenyt, köteles értesíteni a legközelebbi versenybírót, és megadni neki rajtszámát. Amennyiben a közelben nincs versenybíró, a versenyző a startnál kapott térképen megtalálható telefonszámon köteles bejelenteni a verseny feladását a versenybíróságnak.
Ø A kijelölt ellenőrzőpontokon megkülönböztető mellényt viselő versenybírókon kívül a verseny útvonalán megkülönböztető mellény nélküli versenybírók ellenőrzik a verseny menetét.
Ø A célvonalon minden beérkező versenyző köteles orvosi ellenőrzésen részt venni.
Ø Amennyiben olyanok lesznek az időjárási körülmények, hogy a verseny biztonságos lebonyolítása nem garantálható, alternatív útvonalon rendezik meg a versenyt.
A nem mindennapos verseny előkészületeiről és további részletekről a későbbiekben rendszeresen tájékoztatom az oldal olvasóit.
Forrás, térkép, magassági profil és virtuális túra: https://graniatatr.pl
Hirdetés
Hirdetés