Vidám kövek (Veselé kamene) ás Kavics álom (Pebble dream) a Tátrában is! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/06/23
Hirdetés
A Magas-Tátra turistaútjait járva ne lepődjünk meg azon, ha útközben egy kőrakáson, egy nagyobb sziklán, a menedékházaknál, az útkereszteződésekben, a parkolókban, feltűnő vagy kevésbé feltűnő helyen, egyszóval bárhol a természetben egyszer csak egy kis festett követ találunk. Ezek nem véletlenül vannak ott, ahol megtaláltuk őket, ezek a kis kövek ugyanis akár az egész országot bejárhatják.
Mik azok a vidám kövek (Veselé kamene)?
A vidám kövek olyan kövek, amelyeket valaki megfestett és elhelyezett a természetben. A vidám kövek célja, hogy boldoggá tegyenek bárkit, aki a köveket készíti vagy megtalálja. A festett kövek különösen a gyerekeket, de a felnőtteket is szórakoztatják.
Aki nem szeretne köveket festeni, de szeretne bekapcsolódni a játékba, más módon is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Ha találunk valahol egy követ, készítsünk róla egy fényképet, és töltse fel az erre létrejött Facebook-csoportba. A kövek alkotói így követhetik nyomon, hova utaznak a köveik.

Hogyan lehet bekapcsolódni a játékba?
Kétféle módon kapcsolódhatunk be a vidám kövek játékába. Az egyik lehetőség megfesteni a köveket és elhelyezni a természetben, a másik pedig megtalálni ezeket a köveket.
 
Mi a teendő, ha vidám követ találunk?
1. Találjuk meg a köveket. A vidám kövek el vannak rejtve a természetben, az utcán vagy a parkban, csak figyelni kell.
 
2. Készítsünk fotókat a vidám kő mindkét oldaláról és osszuk meg a Facebook-csoportban. A posztban ne felejtsük el megadni a kő hátoldalán olvasható irányítószámot és a helyet, ahol megtaláltuk.
 
3. Rejtsük el a köveket, lehetőleg minél messzebb attól a helytől, ahol megtaláltuk. Elrejthetjük egy másik völgyben, egy másik településen, egy mellékutcában vagy bárhol. Néhány kő így be fogja járni egész Szlovákiát.
Fotó: Nagy Árpád (2021. június 20, Kis-Tarpataki-völgy)
 
A Tátra északi oldalán, Lengyelországban is találkozhatunk festett kövekkel, ott azonban egészen más célja van ennek a kezdeményezésnek. A „Pebble dream” (Kavics álom) elnevezésű akcióban időről időre adományokat gyűjtenek valamilyen társadalmi kezdeményezés számra. Ennek során júniusban és júliusban az Önkéntes Hegyimentők Egyesülete (GOPR) részére lehet adományokat felajánlani.
A játék életre hívói kifestették és útnak indították ezeket a kis köveket, hogy azok eljussanak hozzánk, nekünk pedig lehetőségünk van arra, hogy a játék révén önkéntes felajánlásokkal támogassuk az éppen aktuális, időnként változó (most éppen a GOPR-t) társadalmi szervezetet, kezdeményezést.
Ha találunk egy kavicsot, becsüljük azt meg, majd ezen a linken ajánljunk fel bármilyen összeget a „kavicsért”, a kavicsot pedig tartsuk meg emlékként.
Ha nem szeretnénk megtartani a kavicsot, helyezzük el egy másik, az emberek és a környezet számára biztonságos helyre (menedékházban, egy padon, a piactéren, a peronon), hogy azok, akik támogatni szeretnék a kezdeményezést, megtalálják azt.
Ügyeljünk arra, hogy a kavics fotóját bejegyzésként töltsük fel az alábbi linken található Facebook oldalra, és írjuk meg, hogy hol találtuk a kavicsot.
Júniusban és júliusban a hegyekben a mentőakciók során használt eszközök – defibrillátorral ellátott elsősegély csomag és technikai felszerelések – beszerzéséhez járulhatunk hozzá a kis kavicsokért felajánlott adományokkal.

Hirdetés
Hirdetés