„Titokzatos szentjánosbogarak a Tátrában” – avagy álhirek a Tátráról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/01
Hirdetés
A tatromaniak.pl oldalon megjelent egy rövid elemzés az egyik lengyel országos portálon megjelent cikkel kapcsolatban. Az elemzés írója a téma felvetése kapcsán tisztában van vele, hogy más szerkesztőség írását kritizálva hangyabolyba nyúlhat, mégis úgy érzi, hogy az ügy fontosabb, mint amilyennek látszik, és a lengyel (nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem csak a lengyel…) média szélesebb körű – véleménye szerint káros – tendenciájára vonatkozik. Egyes lapok hajlamosak olyan dolgokról írni, amelyekről fogalmuk sincs.
A www.twojapogoda.pl portálon jelent meg egy cikk „Titokzatos jelenség a Tátrában. Az éj leple alatt szentjánosbogarak mozognak az ösvényeken. Kik ők?” címmel. Természetesen klikkvadász címről van szó, mert a „titokzatos szentjánosbogarak” valójában turisták a sötétben világító fejlámpákkal.

A továbbiakban idézetek következnek a twojapogoda cikkéből, az elemzés írójának magyarázatával. „Természetesen ez nem egy természeti jelenség, hanem egy teljesen új divat, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a turisták körében. A koronavírus-járvány következtében az útvonalak napközben zsúfoltak, így több turista úgy dönt, hogy éjszaka, zseblámpával a kezében túrázik.”
- Komolyan? Új divat? Különösen télen, amikor rövidebbek a nappalok, és a hegymászók vagy a hosszabb útvonalat bejáró turisták már több évtizede igyekeznek sötétedés előtt visszatérni a túráról. De a szerző úgy gondolta, hogy az „új divat” jobban hangzik. A másik kérdés a koronavírus-járvány és a „napközben ostromolt Tátra” kapcsolatának ilyetén felvetése, ahol inkább kevesebb, mint több a turista…
„Különösen népszerű a csodálatos napkelték és napnyugták megcsodálása a Tátra csúcsairól, az ilyen fotókat egyre gyakrabban teszik közzé a közösségi oldalakon. Ezek a turisták a tömegek nélküli esti időszakban, kisebb csoportban szeretnék szemlélni a természetet, amivel törvényt sértenek.”
- Teljesen téves. A Tátrai Nemzeti Parkban a március 1-től november 30-ig tartó időszakban tilos használni a turistautakat alkonyattól hajnalig. Jelenleg senki, aki sötétben tér vissza a hegyekből, nem sért törvényt.
„A sötétben a hegyekbe induló turisták egészségüket és életüket kockáztatják, és egyúttal azb esetlegesen a segítségükre siető hegyimentőket is veszélyeztetik. Egy mozgalmas nap után ők is meg szeretnének pihenni, az estéiket, éjszakáikat otthon tölteni a családjukkal.”
- Meglepődnél, hogy hány hegyimentő jön vissza a sötétben pl. egy hegymászó túráról. Milyen felelőtlen emberek!
Tudom, hogy a Tátra szó kattintásvadász, népszerű, hangzatos téma… Nem tudom viszont hogy mi a célja az országos médiának azzal, hogy makacsul a rossz, felelőtlen, ostoba turisták imázsát erősítik… folyamatosan félrevezetik a közvélemyént. Az elemzés írójának saját maga, de valószínűleg sok olvasó nevében is van egy kis kérése: mi lenne, ha esetleg csak olyan emberek írnának a Tátráról, akik legalább minimális ismeretekkel rendelkeznek a témában?
PS: Mindezt privát üzenetben szerettem volna megírni a szerzőnek, de Ő sajnos nem adta nevét a cikkhez… Szóval értik…
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés