Tátrai teherhordó: A turisták ostoba kérdései néha zavaróak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/01/25
Hirdetés
Pavol Garaj (34) 18 éves korában az erőnléti felkészülés részeként kezdett el teherhordóként dolgozni a Zamkovszky menedékházban (Zamkovského chata). Röviddel ezután a Hosszú-tavi menedékházban (Zbojnícka chata) kezdett dolgozni, ahová több mint háromszáz szállítmányt vitt fel. Több szállítmányt vitt a Téry menedékházba (Téryho chata) és a Hunfalvy-völgyi menedékházba (Chata pod Rysmi), emellett 21-szeres szlovák bajnok kick-boksz versenyző és edző. Csorbán (Štrba) él.
 
Milyen gyakran visz árut a menedékházba?
- Amikor elkezdtem dolgozni, hetente négyszer mentem fel, az elmúlt hónapban csak hetente egyszer voltam fent. Ez elsősorban attól függ, mennyi időm van.
 
Önnek személy szerint melyik menedékházba a legnehezebb felvinni az árut?
- Valószínűleg a Hunfalvy-völgyibe. Sehol máshol nincs annyi lánc, létra, nincsenek ilyen, a teherhordókra veszélyes lejtők. Nem tudtam megszokni ezt az útvonalat. Ezzel szemben jól ismerem a Hosszú-tavi mház útját, melyet sokszor bejártam. Nyáron, télen, esőben és hóban rendszeresen járok oda. Amikor új, friss hó borítja az utat, sítalpon megyek.


Sok hulladékot hoz le a menedékházból?
- Igen, sok hulladékot le kell hozni, sok minden összegyűlik a házban még úgy is, hogy nincsenek kukák. Az étel általában műanyag dobozokban és zacskókban érkezik, ezeket miután kiürültek, le kell vinni onnan. Az üvegpalackokat pl. összetörik, hogy minél kisebb helyet foglaljanak el, az üvegtörmeléket pedig a kis káposztás vödörbe pakolják.
 
Mikor volt fent utoljára?
- Körülbelül két hete. Az ünnepek alatt is szívesen felmegyek (a beszélgetés december 25-én jelent meg – a szerk.), attól függően, hogy szükség lesz-e rá.
 
Lesz ott valaki az ünnepek alatt?
- Igen. A Téry, a Hosszú-tavi és a Zamkovszky menedékház egész évben nyitva van, éjszaka elsősorban biztonsági szempontból. Ha valaki eltéved a hegyekben, a háznak nyitva kell lennie.
 
Mi volt a legkésőbbi időpont, amikor elindultál felfelé?
- Télen legkésőbb 10 óra körül elindulok. Az elmúlt három héten minden szombaton dolgoztam, és mindig sötétedés után értem vissza.
 

Mennyi ideig tartott felérni?
- Ez a heti edzéstervemen múlik. November utolsó szombatján 3 óra 15 perc alatt értem fel 55 kilóval (turista tempóban a Hosszú-tavi mház kb. 2 óra 45 perc - a szerk. megj.). Egy hét múlva 53 kilóval 4 és fél órán át tartott az út, majdnem 1 óra 15 perccel tovább. Amikor utoljára mentem fel, az 3 és fél órába telt. Ez mindig az időjárástól, a széltől, a hótól és különösen attól függ, hogy mennyire vagyok fáradt. Amikor egész héten kétfázisú edzésem van, és szombaton viszek árut, akkor kevesebbet vállalok. Nyáron, amikor siettem, 52 kilóval kb. 2 óra 15 perc volt a legrövidebb idő, ami alatt felértem. Télen ugyanilyen súllyal ez csaknem 6 órába telt erős szélben. Ez volt a leghosszabb szállításom.
 
Rossz idő volt?
- Decemberben volt. Aztán a friss hó a térdemig ért. Olyan sok hó volt, hogy át kell túrni magunkat rajta. Akkor ketten mentünk, és amikor fújt a szél, térdre kényszerített minket a hóban. Tíz-tizenöt másodpercig vártunk térdelve, amíg a széllökés megszűnt. Aztán felálltunk, és 10-15 métert gyalogoltunk, amikor megint fújni kezdett a szél. Így mentünk kb. egy kilométert.
 
Nem bánták meg, hogy elindultak felfelé?
- Természetesen megbántuk, főleg a felfelé utat. De amikor lejössz, rájössz, hogy nagy élmény volt.
 
Nem veszélyes ez? Nem féltek?
- De, ez veszélyes. A bérlők rossz időben nem is engednek minket elindulni. De mi, tapasztaltabbak, még ilyen időben is meg akarjuk próbálni. Vagy amikor eltervezzük, hogy megyünk, az időjárás már nem érdekli az embert. Ahogy mondtam, sokszor jártam ott. Bár néha veszélyes.
 

Ilyen feltételek mellett önmagától is elindulna?
- Valószínűleg igen. Amikor van kedvem és időm dolgozni, megyek. Kedvezőtlen körülmények között, erős szél vagy eső esetén az árut általában alacsonyabbra pakoljuk, hogy a súlypont ne legyen olyan magasan. Ismerek egy teherhordót, akinek a hordkeretén az áru a feje tetején vagy a feje fölött kezdődött. Olyan magasan volt a súlypontja, hogy azóta sem láttam senkit, aki olyan magasra pakolta volna az árut. Ha belekap a szél, feldönti. De amikor alacsonyabbra pakolom az árut, jobb a súlypontom és erősebb vagyok. A teherhordó megpróbál alkalmazkodni a körülményekhez, amikor pl. több a hó, kisebb súlyt viszünk, hogy ne döntsön le.
 
Történt veled olyan, hogy egyedül indultál el felfelé, és útközben elromlott az idő?
- Az időjárás-előrejelzések a hegyekben meglehetősen pontosak, de nem mindig lehet ezek alapján tervezni. Az egyetlen, ami néha meglepetést okoz, a nyári zápor, különösen a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina), ahol a Hosszú-tavi mh található. Gyanítom, hogy éves viszonylatban itt esik a legtöbb csapadék egész Szlovákiában. Régebben legalábbis így volt. A nyár folyamán velem is megtörtént, hogy bőrig áztam ott. Hatalmas tízperces zápor jött, ami teljesen eláztatott. Ezt követően előbújt a nap, megszárított, majd ez még kétszer megismétlődött. Azt sem tudom, honnan jött a felhőszakadás. Néha olyankor is meglep egy-egy széllökés, amikor nem jeleznek előre szelet.
 

Gyakrabban megy egyedül, vagy inkább párban járnak?
- Rendszerint egy barátommal mentem, de ő alkalmazottként a menedékházban kezdett dolgozni. Ezután gyakran mentem egyedül. Mostanában a barátnőmmel szoktam menni.
 
Ő is visz valamit?
- Persze. Tíz vagy 15 kg-ot pakolok a hátizsákjába, és ő is jön velem. Ha keveset pakolok neki, akkor sokáig vár rám.
 
Mit vittél fel legutóbb, amikor felmentél?
- Két gázpalackot.
 
Mit viszel leggyakrabban?
- Különösen élelmiszert. Nyáron pl. pékárut 2-3 naponta. Kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt viszek. Derelyére és fagyasztott gőzgombócra is szükség van. Ha pl. pékáru vagy hentesáru jön, azt azonnal fel kell vinni. Hordós sört is szállítok, de többnyire élelmiszereket.
 
Az árut valamiféle raktárból veszi át?
- Igen. Minden menedékháznak, azaz a Térynek, a Zamkovszkynak és a Hosszú-tavinak is saját raktára van a Tarajkán (Hrebienok), ahová a hét folyamán autóval viszik fel az árut. Aztán a menedékházig a teherhordók felelősek az áruért. Amikor fel kell vinni valamit, a bérlő megkeresi a teherhordókat. Nyáron a húsnak pl. azonnal fel kell jutnia a menedékházba. A teherhordó hűtődobozokba rakja, amelyek valamennyire megtartják a hőmérsékletet, és elindul felfelé.
 
Mindenért maga felel?
- Igen. A második dolog az, hogy abban az állapotban kell felvinni, ahogy felpakoltam. A probléma pl. a tejjel vagy a tojással van. Néha egy-két tojás megreped, mert véletlenül hozzáütődik a sziklához. Ha az áru leesik, mind összetörik.
 

A nyári főszezonban milyen gyakran szállítanak a menedékházba?
- Minden nap. Néha előfordul, hogy öt vagy hat teherhordó is fent van a házban. Minden háznak megvannak a saját beszállítói. Nagykereskedelmi raktárak vagy helyi gyártók. Ha egy teherautó 300-400 kg. árut hoz egy raktárból, azt azonnal fel kell vinni. Ilyenkor akár hat emberre is szükség lehet.
 
Télen vagy nyáron szeret inkább dolgozni?
- Nincs kedveltebb időszakom, véleményem szerint azonban télen szebb a Tátra, mint nyáron. Ráadásul olyankor kevesebb az ember. Bár az elmúlt három évben a síalpinizmus robbanásszerű elterjedésének köszönhetően már nem ez volt a helyzet. A téli és a nyári szezon lassan kiegyenlítődik, de a tél még mindig nem olyan, mint a nyári. Emlékszem a Hosszú-tavi mház korábbi bérlőjére, Edo Záhorra, akkoriban télen örültünk, amikor heti két szállítás volt. Az emberek télen egyáltalán nem túráztak. Most annyi síalpinista van, hogy a turisták száma, akik egy szép napsütéses napon ellátogatnak a házba, körülbelül megegyezik a néhány évvel ezelőtt egész hetes forgalommal.
 
Hogyan készülsz fel a teherhordásra, vannak-e rituáléid?
- Semmi. Reggel felkelek és elindulok. Egyesek számára a teherhordás egész napos elfoglaltságot jelent, de nekem minden nap van két-három más feladatom is, melyeket el kell végezni. Sportosan csinálom. Figyelem mennyi idő alatt érek fel, hány kilót viszek. Kicsit másképp csinálom, mint a többiek. Mások a nyugalmat keresik, nem rohannak. Én ezt mindig sportnak tartottam, hogy jó formában tartsam magam.
 
Milyen gyakran pihen egy út során?
- 25 rövid pihenőt tartok, főleg a vállaim miatt. A lábaimmal vagy a légzésemmel nincs gondom. A hordkeretet egy sziklára teszem, és tartok 20-30 másodperces szünetet. Veszek egy nagy levegőt és megyek tovább. Inkább több rövid szünetet tartok, mint öt-tíz percig egy helyben üljek.
 
Amikor egyedül megy, hallgat zenét felfelé menet?
- Nyáron mindig zenét hallgatok, télen nem. A Tarajkától a Nagy-Tarpataki-völgybe vezető elágazásig nagyon sok ember jár a Felső turistaúton (Magistrále), és szinte mindig feltesznek néhány kérdést. Mindenki kérdez valamit, vagy lefényképez. Ez általában nem zavar, de amikor valami ostobaságot kérdeznek, az igen. Legtöbbször azt kérdezik, hogy tele van-e a doboz vagy üres, hány kilót viszek. Amikor egymás után jönnek ezek a kérdések, az előbb-utóbb az ember idegeire megy. Inkább zenét hallgatva haladok, és figyelmen kívül hagyom a környezetet.
 

Hogyan reagál az emberekre?
- Az embert elégedettséggel tölti el, ha megdicsérik. A Felső turistaúton nem nagyon beszélek, de amikor a házhoz közeledve találkozok valakivel, ahol csak ketten vagyunk, és azt mondják le a kalappal, el sem tudnak képzelni ilyesmit. Amikor azonban menet közben kérnek tőled valamit, az megzavarja a légzés ritmusát. Vigyázni kell a lábunkra, nehogy véletlenül megbotoljunk egy sziklában. Amikor valakivel beszélget, a koncentráció nem 100 %-os, és amikor 60-70 kg súly van a hátadon, elég egy kis habozás, és máris eleshetsz. Inkább olyankor beszélgetek, amikor ülök.
 
 Melyik kérdés a legidegesítőbb?
- Az emberek akkor beszélnek leggyakrabban, amikor söröshordót szállítok. Megkérdezik, hogy üres a hordó vagy tele van? Miért vinnék egy üres hordót a menedékházba? Néhányan ezt valóban komolyan gondolják.
Azt is kérdezik, hogy naponta hányszor megyek fel. Amikor egy turista három-négy órán alatt érkezik meg terhelés nélkül a házhoz, és nagyjából hasonló idő alatt megy le, ami összesen nyolc óra, akkor nem értem, miért kérdezi valaki, hogy hányszor megyek fel. Ismerek azonban egy srácot, aki számomra Viktor Beránekkel együtt (aki a Hunfalvy-völgyi mh bérlője – a szerk.) a nagybetűs Teherhordó. Ő 24 óra alatt háromszor 100 kg-ot vitt fel a Hunfalvy-völgyi menedékházba. El sem tudom képzelni, hogy háromszor könnyedén fel-le menjek oda, még terhelés nélkül sem.
 
Növekszik-e a hétköznapi turisták száma a Tátrában?
- A Hosszú-tavi menedékház mindig is kevésbé látogatott menedékház volt a Hunfalvy-völgyi vagy a Zöld-tavi menedékházhoz képest. A Hosszú-tavihoz hasonlóan igényes túra vezet a Téry menedékházhoz is. Ugyanaz a táj, csak egy völggyel keletre. De a Téry menedékház felé útközben ott van a Zamkovszky menedékház is. Nagyon sok turista felmegy odáig, iszik, eszik és továbbmegy. A Hosszú-tavi menedékházban 30 %-al kevesebb ember érkezik, mint a Térybe. A számuk azonban minden évben növekszik. Különösen sok turista volt három évvel ezelőtt, amikor robbantásokat hajtottak végre a tengerparti üdülőhelyeken. Akkoriban több szlovák turista is volt, mert a Tátrában a legtöbb turista cseh és lengyel. Ez azonban lassan kiegyenlítődik, egyre több a szlovák turista.
 
Ismert, hogy a teherhordók elsősorban nem a fizetésért vállalják ezt a nehéz munkát. Mennyit keres jelenleg egy teherhordó?
- A Hosszú-tavi menedékháznál kg-onként 80 cent a fizetség, ez azonban minden menedékházban más és más. A Zamkovszkyban pl. alacsonyabb a kilogrammonkénti ár, mert az a Hosszú-tavi menedékház útjának harmada. A Zamkovszkyba néha naponta háromszor vittünk árut. A legtöbb teherhordó azért csinálja, mert élvezi ezt a munkát, ezt az életet. Nem lehet belőle megélni, ez nem hivatalos munkahely. Ha télen dolgozol, és lebetegszel, akkor mi van? Nincs felvitt súlyod, nincs pénzed.
 

Pavel Barabášnak a teherhordókról készített dokumentumfilmje is azt mutatja, hogy 300 jelentkezőből kb. egy alkalmas teherhordónak, és azok hagyják itt elsőként ezt a munkát, akik csupán pénzkereseti lehetőségnek tekintik. A többieknek, akik kitartanak, más motívumaik vannak. Téged mi motivál?
- Csorbai vagyok, itt van a Tátra az orrom előtt. Gyakran jártam a hegyekbe és megszerettem őket. A kezdetekben nem szerettem a teherhordást, mivel ez az edzés része volt, és igyekeztünk minél előbb eljutni a célba. A testünk nem volt ehhez hozzászokva. Azonban minél idősebb az ember, annál jobban megismeri a teherhordás varázsát. Nyugalom van, van időm magamra gondolni, kikapcsolni a telefont, elszakadni a gondoktól. Még ha a test túlterhelt is, a gondolataid minden bizonnyal megpihennek.
 
Alapvetően az egyetlen magashegység, ahol a teherhordó szakma fennmaradt, a szlovák hegyek. Szerinted mi az oka annak, hogy ezt Szlovákiában még a mai napig életben tartják?
- Szerintem pusztán gazdasági szempontból. Szlovákiában nem tudják befejezni a Kassát Pozsonnyal összekötő autópályát, és ha ez nem lenne elég, szinte minden dombra felvonót építenének, amivel bárki felmehet a domb tetejére. A Szoliszkó menedékházhoz pl. mindent felvonóval visznek fel a Csorbai-tótól, de van ott egy sípálya is. Ha a Hosszú-tavi vagy a Hunfalvy-völgyi menedékházhoz is lenne felvonó, akkor nem lenne szükség teherhordókra. A Zöld-tavi menedékházhoz pl. terepjárón szállítják az árut, mert ott nincs nagy szintkülönbség, és így a teherhordók feleslegesek.
A helikoptereknek repülése óránként kb. 2500 euróba kerül. Ha minden másnap fel kellene vinnie 30 kg. zöldséget és 20 kg. húst, akkor ez nem érné meg. Ezért a teherhordás továbbra is létezik, a menedékházak továbbra is a teherhordók segítségével működnek, aminek nagyon örülök.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés