Rendhagyó téli szezon várható a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/12/02
Hirdetés
A legtöbb európai országhoz hasonlóan szeptember-októberben Lengyelországban is igen szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be a koronavírus járvány második hullámának megfékezése érdekében. A lengyel miniszterelnök november 21-én jelentette be, hogy a járvány miatt 2021-ben a szokásoktól eltérően az egész országban egy időpontban, január 4-től 17-ig tartják az iskolai síszünetet. A síszünet eddig a 16 vajdaságban eltérő időpontban megközelítőleg január 10 és február 25 közötti időpontokban volt úgy, hogy egy időpontban 2-3 vajdaságban volt téli szünet. A járvány miatt 2021-ben ez megváltozik, az egész országban egy időpontban lesz a szünidő.
A tudatos döntés célja a turistaforgalom lehető legnagyobb mértékű csökkentése, sőt, az ünnepekig hátra lévő időben nagy valószínűséggel bejelentik majd a gyermekek és fiatalok számára a csoportos kirándulások szervezésének tilalmát is. „Idén a mobilitás minimalizálása érdekében össze kellett vonni a síszünetet annak érdekében, hogy utazzunk, ne készüljünk külföldi utazásra, mert elképzelhető, hogy hazatérve karanténra leszünk kötelezve, otthon maradva megszakítani a fertőzés láncolatát” – mondta a miniszterelnök.

A Lengyel-Tátra idegenforgalma számára ez természetesen a lehető legrosszabb forgatókönyv, egyben a turizmusban dolgozók, abból élők számára pénzügyi katasztrófa. Nem lehet pontosan tudni, milyen lesz a következő síszezon, de a korábbi években több hétre elosztott családi kirándulásokat ez a döntés rövid úton ellehetetlenítette.
Ehhez jön még az a döntés, hogy a kormány tervei szerint Lengyelországban a szálláshelyek – szállodák, panziók, magán szálláshelyek – január 17-ig, vagyis a síszünet végégi a turizmus számára zárva maradnak (az országban szállásfoglalás csak jelenleg csak üzleti célú utazás esetén engedélyezett). Erről a lengyel egészségügyi miniszter november 23-án tájékoztatta a közvéleményt. Feltételezhető, hogy ez a lezárás a tátrai menedékházakat is érinteni fogja.”Nem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy miután kialakítottunk egy szigorú védekezési rendszert, a síszünetben hirtelen mindenkit szabadjára engedünk, az emberek korlátozások nélkül utazgassanak szerte az országban, és a sok interakció következtében – hiszen szálláshelyeken szállnak meg – még többen megfertőződjenek. Ez minden korábbi erőfeszítésünket feleslegessé tenné” – mondta a miniszter.

Hirdetés
Hirdetés