Mennyi pénzbüntetést fizethetünk a Lengyel-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/11/30
Hirdetés
A portaltatrzanski.pl oldal interjút készített Grzegorz Lorekkel, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőreinek (Straż Parku) parancsnokhelyettesével, melyben a nemzeti parkban elkövetett egyes szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok összegéről kérdezték. Az újságíró olyan témában kérdezte a szakembert, amely sokakat érdekel, sokan beszélnek róla, de kevesen tudják, mi az igazság.
 
Első kérdés: milyen szabálytalanságokat követnek el leggyakrabban a turisták?
- A turisták által elkövetett leggyakoribb szabálysértés a jelzett turistautakon kívül történő mozgás. Sok esetben előfordul, hogy személyautóval behajtanak a gépjárműforgalom előtt lezárt belső utakra, vagy károsítják az aljnövényzetet, és sajnos a látogatók közül sokan sajnos szemetelnek. Nehéz ezzel a jelenséggel harcolni. A turisták nagyon ötletesek abban, hogy hová rejtsék el saját maguk által hátrahagyott hulladékot. Számos esetben előfordul a dohányzás, amely tilos a nemzeti parkban. Igyekszünk beszélni a turistákkal, tájékoztatva őket arról, hogy az éttermek és a menedékházak közelében vannak erre kijelölt helyek, ennek ellenére előfordulnak dohányzás miatt kiszabott büntetésről szőlő bírságok. A nyári időszakban sokan hajlamosak a sátorozásra, ami szintén nem megengedett. Néhányan szívesen fürdőznek a tavakban, ami nem túl gyakori eset, de minden nyáron előfordul.

Mennyi bírságot szabhat ki egy parkőr?
- A bírság 50-500 złoty között mozog, amennyiben a turista egy szabálysértést követett el. Ha azonban egyszerre több szabálytalansággal van dolgunk (pl. valaki az ösvényen kívül zajong), akár 1000 złoty összegű bírság is kiszabható.
 
Ezek a hivatalos tételek, de mi a helyzet a gyakorlatban? Feltételezem, hogy nem minden turistát sújtanak 500 złoty pénzbüntetéssel, aki elhagyja a jelzett ösvényt. Valószínűleg más a helyzet abban az esetben, amikor pl. fokozottan védett területen tartózkodik.
- Igen, megpróbáljuk értékelni a helyzetet: milyen mélységig hagyta el a turistautat, mi volt ennek az oka, mennyire természettudatos, hogyan viszonyul a hibájához. Igyekszünk ezeket a dolgokat figyelembe venni, és amennyiben 500 złoty bírság kerül kiszabásra, akkor valószínűleg nagyon súlyos szabálytalanságot követett el.
 
Milyen bírságot fizethetünk azért, ha éjszaka a hegyekben túrázunk?
- A pénzbüntetés helyett igyekszünk inkább figyelmeztetni az éjszakai túrázókat. Tanuljuk meg, miért nem mozoghatnak éjszaka a nemzeti parkban. Ez arról szól, hogy legalább éjszaka biztosítsunk egy kis nyugalmat a természetnek, a vadon élő állatoknak. Gondoljon csak bele, hogy pl. a Halastóhoz vezető népszerű turistaúton nyáron szinte egész éjjel folyamatos a forgalom.
 
Mi a helyzet a hegyekben való sátorozással (bivakolás)? Ez súlyos szabálysértésnek minősül-e, és milyen gyakran fordul elő?
- Nem lehet azt mondani, hogy gyakran előfordul a nemzeti parkban történő sátorozás, de vannak ilyen esetek, amint azt korábban említettem – évente néhány tucat ilyen cselekményt tárunk fel. Beavatkozunk és büntetést szabunk ki, ha valaki kőből épített bivakban, sátorban vagy akár hálózsákban alszik a saját polifoam szőnyegén. A bírság összegét sok tényező befolyásolja, általában a hivatalosan kiszabható alsó és felső értéket megfelezve kerül meghatározásra. Természetesen más összeg kerül megállapításra, ha valaki a turistaúttól távol felállított sátorban éjszakázik, és más, ha valaki a turistaút mellett összekuporodik egy polifoamon.
 
Milyen büntetések vonatkoznak a kisebb szabálytalanságokra – szemetelés vagy dohányzás?
- Nincsenek fix tarifáink, könnyebb a helyszínen felmérni a helyzetet, a turistának pedig lehetősége van elmagyarázni, mi okozta viselkedését. Mindegyik parkőr másképp értékelheti a helyzetet. Másként kezeljük azt a dohányzót, akinek van egy üveg vize, amibe beledobja a cigarettacsikket, és megint másképpen azt, aki a földre dobja. Általánosságban elmondható, hogy ez komoly probléma, ezért az ilyen turistákat meg kell büntetnünk. Nézzék meg, hogy milyen állapotok vannak a pihenőpadoknál vagy más ilyen típusú helyeken, ahol az emberek le akarnak ülni, étkezni, megetetni a gyereket és pihenni. Több száz cigarettacsikk van a padok körül. Nem kellemes látvány, amivel ezeken a helyeken a takarítást végzők sem tudnak lépést tartani. Természetesen nem a dohányosok büntetései a legnagyobb tételek, de vannak.
 
Milyen messze terjed a parkőrök tevékenységi területe? Főként a főgerincen futó utakra gondolok? Ha például az előírásokat megszegve letérek a jelzett turistaútról, a határ túloldalán, a szlovák oldalon, van-e joga a lengyel parkőrnek megbüntetni?
- Az szintén nemzeti parki területe, és mindig reagálunk a szabályok megsértésére. A határon vezető útvonalak általában úgy futnak, hogy az ember előbb-utóbb úgyis Lengyelországban találja magát. Kivételes esetben egyébként kérhetjük a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) őreinek segítségét. Félig tréfásan nem árt végiggondolni, hogy a szlovákoknak mások a büntetési tételeik és más pénznemben kell azt megfizetni, ezért néha érdemesebb elfogadni a lengyel parkőr utasításait vagy akár az általa kiszabott bírság összegét.
 
Szeretném megkérdezni Önt a TOPR-el való együttműködéséről az előírások megsértése terén. Megbírságolják-e pl. azt a személyt, aki elhagyta a jelzett turistautat, és a turizmus számára nem elérhető területen szerzett sérülés következtében a hegyimentők beavatkozását kérte? Azért kérdezem ezt, mert az ösvényről letérő emberek általában el akarnak rejtőzni, míg a segítségkérés egyet jelent tartózkodási helyük megadásával, ami kizárja az elrejtőzés lehetőségét.
- Minden alkalommal jogunk van megszerezni a TOPR-től azoknak az adatait, akiknek a jelzett nyomvonalon kívül nyújtottak segítséget. Ilyen helyzetekben bírság formájában büntetést szabunk ki. Nehéz eltévedéssel magyarázni azt, ha valaki olyan terepre tévedt, ahonnan a TOPR-nek kell lehoznia a turistát. Úgy gondolom, hogy a Tátrában lévő turistautak jól vannak jelölve, és 50-100 méter jelzés nélküli gyaloglást követően mindenkiben fel kell hogy merüljön, hogy valami nincs rendben.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés