Két nap alatt újabb két halálos baleset történt a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/10/07
Hirdetés
2020. október 5-én a késő délutáni órákban érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, hogy egy eszméletlen állapotban lévő férfit találtak a Kriván (Kriváň, 2494 m) csúcsa alatt. További információt nem sikerült szerezni, mivel ezek az információk egy, a helyszínen tartózkodó turista feleségén keresztül érkeztek a hegyimentőkhöz, aki a szállodában tartózkodott és SMS-ben kapott információt a férfitól, akivel ezután már nem tudott kapcsolatba lépni. A bejelentést követően a VZZS mentőhelikoptere három hegyimentővel a fedélzetén indult a Kriván felé. Sajnos a kivételesen kedvezőtlen időjárási viszonyok – vastag köd, erős szél, fagyos eső – miatt a helikopter a Csorbai-tótól nem tudott magasabbra jutni, innen visszatért a bázisra, a hegyimentők egy csoportja pedig földi úton indult a területre.

Időközben lengyel turisták a TOPR-en keresztül felhívták a HZS segélyhívó vonalát, akik pontosították, hogy az eszméletlen ember a csúcs közelében található, és nem mutat életjeleket, miután valószínűleg villámcsapás érte. A hegyimentők csak sötétedés előtt értek el a férfihoz, akit megvizsgálva megerősítést nyertek a lengyel turistáktól származó információk, miszerint a férfi nem mutat életjeleket. A HZS hegyimentői a 27 éves lengyel turista holttestét előkészítették a szállításra, és az aktuális időjárási viszonyokra, a szállítás hosszára és összetettségére tekintettel a Belügyminisztérium helikopterének segítségét kérték. 2020. október 6-án a délelőtti órákban a hegyimentők egy csoportja földi úton visszatért a terepre, ahonnan a szerencsétlenül járt férfi holttestét a továbbra is sűrű köd miatt földi úton vitték le a Kriván alatti kereszteződésig, ahonnan a helikopterrel Csorbatóra, majd onnan Újtátrafüredre szállították, és átadták a szlovák rendőrség tagjainak. A baleset körülményei és a halál okának megállapítása további vizsgálat tárgyát képezi.

Október 6-án újabb tragikus végű baleset történt, ezúttal a Tátra lengyel oldalán, kedden a Nosal közelében egy fiatal férfi holttestére bukkantak. A rendőrség vizsgálja a férfi halálának körülményeit, egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a halál oka nagy magasságból történő zuhanás volt. A Nosal viszonylag könnyen megközelíthető csúcs Zakopane és a Tátra Nemzeti Park határán, a Kuźnice felé vezető út mellett. A csúcs alatti szakadékba történő zuhanás már korábban is több esetben okozta a Nosalra túrázók halálát.

Hirdetés
Hirdetés