Egy életünk van – gondolatok a Sas út biztonságos végigjárásáról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/28
Hirdetés
Azoknak a turistáknak, akik augusztus 22-én úgy döntöttek, hogy végig mennek a Sas úton (Orla Perć), nagyon türelmesnek kellett lenniük. Azon a szombaton a szép idő sok turistát vonzott a Tátrába, az igényesebb, láncokkal biztosított útvonalakon szokás szerint ezúttal is torlódások, forgalmi dugók alakultak ki. Ez azonban aznap érdekes módon nem csak Giewontot és a Tengerszem-csúcsot (Rysy), hanem a Sas utat is érintette.
Akik már kora reggel nekivágtak a legnehezebb tátrai turistaútnak, természetesen nem volt ilyen problémájuk. Dél körül azonban olyan nagy volt a turistaforgalom, hogy mindenkinek ki kellett állni a sort. Különösen zsúfolt volt a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) előtti híres létra és a Zerge-bástya (Kozie Czuby) környéke, amely az útvonal legigényesebb része. Szemtanúk szerint a várakozási idő meghaladta a másfél órát!

Aki a Sas útra indul, ne feledje, hogy az egyes turisták üteme nagyon eltérő lehet. Vannak, akik biztonsági felszerelést (ferrata szett) használnak, és a karabinerek cseréje eltart egy ideig. Mások nagyon lassan és óvatosan haladnak, végül bárki kaphat pszichoszomatikus sokkot, amely akár le is állíthatja a mozgást. Minden esetet nagy megértéssel kell kezelni, mert az ilyen nehéz terepen másokra történő nyomásgyakorlás nagyon rosszul is végződhet. Ha azonban nem akarunk tömeggel és sorokkal találkozni az ösvényen, a megoldás nagyon egyszerű: nagyon korán reggel kell indulni.Miért érdemes sisakot és más biztonsági felszerelést viselni a Tátra legnehezebb turistaútján?
A közelmúltban rengeteg fénykép került fel a közösségi oldalakra, amelyeken a Tátra turistaútjain előforduló „emberi forgalmi dugókról”, beleértve azokat is, amelyek a legnehezebbek közé tartozó Sas úton (Orla Perć) készültek. Ezek a fotók napjainkban sajnos nem számítanak kivételesnek, egyre inkább ez tekinthető a megszokott állapotnak Ha valaki egy tiszta nyári napon választja ezt a túrát, akkor a tervezés során figyelembe kell venni a várható sok turistát és a hosszú sorokat, különösen a kitettebb, nehezebb helyeken.
Az ilyen fotókhoz kapcsolódóan folyamatos vitatéma a felszerelés. Pro és kontra érvek hangzanak el azzal kapcsolatban, hogy erre és az ehhez hasonló nehézségű és látogatottságú magashegyi túrára milyen felszerelés szükséges. Azon nyilvánvaló kérdéseken kívül, hogy a Sas útra nem papucsban vagy magassarkúban indulunk, a legfontosabb kérdés a védelem, nevezetesen a közvetlen és nagyon is valós, sajnos rettenetesen alábecsült és elhanyagolt életveszély elleni védelem.
A védekezéshez szükséges felszerelés tartalmaz egy védősisakot, egy via ferrata szettet, vagy legalább egy hevedert karabinerrel.
Mi mire jó és mit biztosít?
Védősisak
1. Védelmet nyújt a lezuhanó kő ellen, amely egy felettünk mozgó túrázó vétlen mozdulata indít el.
2. Védelmet nyújt zuhanás és fejsérülés esetén.
 
Via ferrata szett
Védelmet nyújt lezuhanás ellen, amely nem feltétlenül olyan okok miatt következhet be, amelyekre közvetlen hatásunk van, vagyis:
1. Felettünk valaki kimozdít és elindít egy követ vagy sziklát.
2. Valaki megrántja a láncot, amelybe éppen kapaszkodunk.
3. Valaki egy pillanatra elveszíti az egyensúlyát, és önkéntelenül belénk kapaszkodva magával ránt minket.
4. Valaki felülről ránk csúszik.
Nem beszélve az elméletileg tőlünk függő okokról, amelyek figyelmetlenségből, nemtörődömségből vagy bravúrból fakadnak.
Ezek, amint látható meglehetősen magától értetődő és nyilvánvaló dolgok, de nem tudni, hogy sokan – főleg a biztonsági felszerelések heves ellenzői – miért nem hajlandóak ezeket figyelembe venni és használni a fent említett egyéni védőeszközöket.
 
Az ellenzők érvei (?):
1. Ezek a felszerelések csak az UIAA skálán 0+ vagy annál nehezebb úton szükségesek.
2. A védősisak és a via ferrata szett használata kínos egy turistaúton.
3. A via ferrata szett használata torlódást okoz a turistaúton.
4. A Sas út nem alkalmas biztonsági felszerelés használatára – nincsenek merev acéldrótok, mint pl. a Dolomitokban.
5. A via ferrata szett helytelen használata többet árthat, mint használ.
 
Nézzük hát pontról pontra:
1. Az út nehézsége 0+, mivel mesterséges könnyítéseket tartalmaz, ezek nélkül II-III-as nehézségű gerincút lenne nehezebb letörésekkel (mint pl. a Zerge-csorba feletti létra). A 0+ nehézség nincs hatással a létező objektív veszélyekre, hiszen a hegymászók is tudják, hogy az elméletileg könnyű megközelítések gyakran sokkal veszélyesebbek, mint maga a mászás – pl. Simon-torony vagy a Lomnici-csúcs nyugati fala. Ha valakinek kétségei merülnének fel ezzel kapcsolatban, az a helyszínen vegye fontolóra a Sas út végigjárását mesterséges könnyítések használata nélkül, vagy pedig az év vagy a nap azon szakaszában induljon el, amikor nincsenek olyan emberek, akik hamis biztonságérzetet keltenek.
2. Ha a magashegyi turista számára fontosabb az önmagáról mutatott kép, mint a saját élete és egészsége, talán más tevékenységet kellene végeznie.
3. Mintha most nem lennének forgalmi dugók és sorok... Ahogy megfigyeltem, a torlódást nem annyira azok okozzák, akik félnek (mert többé-kevésbé szinte mindenki fél), hanem azok, akikben a félelem az enyhe pánikhoz vagy bénultsághoz vezető út első lépése. Abban a tempóban, ahogy általában a Sas úton haladunk, a lánchoz való rögzítéshez szükséges néhány plusz másodperc nem számít.
4. Helyes, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a zuhanást a láncok és a fixpontos rögzítések több száz méter helyett néhány méterre korlátozzák.
5. A via ferrata szett vagy a karabineres heveder használata nem valami titokzatos tudomány, vagy a technikai virtuozitás csúcsa – minden átlagosan fogékony ember képes elsajátítani és megérteni a „józan paraszti ész” elvén alapuló hatásmechanizmusát.
2020.09.13 - Miedziane-hágó, a láncok alatt (Fotó: Łukasz Zachora Buławski)

2020.09.13 - Miedziane-hágó, a láncok alatt (Fotó: Łukasz Zachora Buławski)

2020.09.19 - Kancás-vályú - 1,5 óra várakozás a láncoknál (Fotó: Paweł Pęchorzewski)
Forrás és fotó: https://tatromaniak.plhttps://tatromaniak.pl


Hirdetés
Hirdetés