Biztosítás nélkül a hegyekben – Miért nem gondolunk a balesetek következményeire? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/09/07
Hirdetés
Sorban állás a Tengerszem-csúcs (Rysy) és a Giewont alatt, tömegek a Śnieżkán vagy a Babia Górán. A lengyel hegyeket idén a korábbinál is nagyobb számú turista ostromolja, ennek köszönhetően egyre nő a balesetek és a mentők beavatkozásainak száma. Az előző évhez képest egyharmaddal nőtt a balesetek száma, sokuk sajnos tragikusan végződött. Annak ellenére, hogy a turisták mindig számíthatnak a hegyimentők segítségére, nem mindig veszik figyelembe a hegyekben történő mozgás kockázatát, valamint a sérülések és balesetek következményeit.
Felkészültünk a balesetekre?
A hegyekben bekövetkező balesetek következményei leggyakrabban szükségszerűen a hegyimentők beavatkozására redukálódnak. Lengyelországban minden újabb balesetet követően újra és újra fellángolnak a hegyimentés fizetőssé tételével kapcsolatos viták, különösen a felelőtlen turisták esetében. Mind a tragikus, mind a kevésbé súlyos balesetek árnyékában továbbra is a fennáll a következményeik kérdése, amely túlmutat a cikkek címoldalain. Érdemes feltenni a kérdést, vajon amikor a hegyekbe indulunk, miért nem gondolunk arra, hogy mennyibe kerülhet nekünk egy turistaúton bekövetkezett baleset?
A hegyekben bekövetkező balesetek nemcsak nehéz terepen fordulhatnak elő, és nem mindig járnak a hegyimentők beavatkozásával. Mindenki sérülésnek van kitéve, ezért mindenkinek fel kell készülni azok következményeire, különösen az anyagi következményekre.

Védelem a balesetek következményei ellen
Azok a sérülések, amelyeket nem csak a lejtőn őrült módon vágtatva, hanem a hegyekben mászva és túrázva is szerezhetünk, gyakran hosszú és költséges rehabilitációval járnak. Természetesen a kórházi kezelés költségeit az Országos Egészségpénztár megtéríti, de vajon ez elég? Végül is az idő kulcsfontosságú, és a határidőkre való várakozás jelentősen meghosszabbíthatja és megnehezítheti erőnlétünk visszaszerzését, ezáltal a munka világába történő visszatérést.
A hosszabb idejű betegszabadság alacsonyabb javadalmazással jár, ráadásul nem mindenki dolgozik teljes munkaidőben. Az egyéni vállalkozók számára a munkaszünet gyakran jövedelem kiesést, valamint a megélhetési költségek fedezésével kapcsolatos problémákat jelenthet.
Ilyen helyzetekben a családi költségvetés és a gyors felépülés szempontjából döntő fontosságú lehet a biztosítási összeg mielőbbi kifizetése. Ez a családunk számára is biztonságot jelent, hiszen ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor is számíthat pénzügyi támogatásra.
Mire kell figyelni a balesetbiztosítás esetében?
Nem minden kötvény fedi le ugyanazt a kört, ezért a balesetbiztosítás kiválasztásakor három alapvető szempontra kell figyelnie:
Először is, milyen tevékenységekre terjed ki a biztosítás. Nagy kockázatú sportok, beleértve hegymászás, síelés, ultramaraton vagy MTB általában nem tartoznak a biztosító felelősségi körébe.
A második kérdés a védettség hatálya alá tartozó terület – a külföldi utazásokra szánt utasbiztosítások esetében a lakóhely szerinti ország általában nem tartozik a védelem hatálya alá.
A harmadik a kártérítés folyósításának elve. A konkrét sérülések esetén járó összeget leggyakrabban az ÁSZF határozza meg. Egy másik modell esetében az ellátás összege az egészségkárosodás százalékos arányának figyelembe vételével történik, ennek összege a balesetbiztosítás választott összegétől függ.

Lengyelországban (ahol ingyenes a hegyimentés) a Tátra Nemzeti Park (TPN) a PZU-val együtt bevezette a hegyi biztosítást, amely a Tátra lengyel és szlovák oldalán egyaránt védi a turistákat, és ami különösen fontos, fedezi a szlovák hegyimentők helikopteres mentőakcióinak a költségeit is.

„2019-ben 18 ember halt meg a Tátrában, a Tátrai Önkéntes Mentőegyesület (TOPR) 739 mentési akciót hajtott végre, ebből 281 esetben helikoptert is igénybe kellett venni. A balesetek leggyakoribb oka az útra való felkészületlenség, a megfelelő felszerelés hiánya, a magashegyi ösvényeken történő mozgásra való képtelenség és az eltévedés” – tájékoztat a TPN. Ezért – ahogy a természetvédők hozzáteszik – érdemes további védelemmel ellátni magunkat arra az esetre, ha valami rossz dolog történne velünk egy hegyi kirándulás során. A TPN azt javasolja, hogy legyünk körültekintőek a Tátrában, érdemes felkészülni az utazásra, és reálisan felmérni képességeinket. Balesetek azonban még így is mindenkivel történhetnek, beleértve a tapasztalt hegyi túrázókat is.

Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl; https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés