Összeesett egy kimerült ló a Chochołowi-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/07/29
Hirdetés
A „Viva” Alapítvány – amely évek óta harcol a Tátra turistaútjain a lovak munkájának tilalmáért – számolt be arról az esetről, amely július 8-án történt a Lengyel-Tátrában. Azon a rendkívül forró és párás napon egy ló, amely a Chochołowi-völgyben közlekedő egyik kocsit húzta, munka közben – feltehetően kimerültség következtében – összeesett. Aznap a Tátrában magas volt a páratartalom, ami a lovak számára halálosan veszélyes. Az állat egy olyan kocsit húzott, amelyen két felnőtt és két kisgyermek ült. Amikor a ló összeesett, és mivel nem volt ereje felkelni, ezért percig feküdt az úton feküdt, le sem szálltak a bricskáról – tájékoztatott a Viva.

„Évek óta ismételgetjük, hogy a Tátrában nincs helyük a lovaknak” – mondta Anna Plaszczyk a Viva Alapítványtól. „Még egy ilyen potenciálisan könnyű útvonalon és ilyen kis terheléssel is, összehasonlítva a Halastó felé közlekedőlovakkal, a kedvezőtlen tátrai körülmények között dolgozó lovakkal előfordulhatnak olyan drámai események, mint például ez az eset, amelyről csak a Chochołowi-völgyben túrázó turistáktól szereztünk tudomást. A hőszabályozás (termoreguláció) mechanizmusának megértése és a magas hőmérséklet és páratartalom esetén a lovak munkájának mellőzése az egyetlen hatékony módszer a Tátrában dolgozó lovak jólétének biztosítására. Ezt azonban a lovak gazdái évek óta figyelmen kívül hagyják, mert számukra a profit fontosabb, mint az állatok jóléte” – tette hozzá az alapítvány munkatársa.
A videó készítője szerint vér csöpögött a ló orrából, a kocsis viszont azt mondta, hogy egyszerűen csak megbotlott. Amikor aztán sikerült talpra állnia, ismét befogták a kocsi elé, és folytatta az utat.
Forrás és fotó: https://24tp.pl;

Hirdetés
Hirdetés