Tudnivalók a tátrai felvonók jelenlegi működéséről Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/13
Hirdetés
A koronavírus elleni védekezés során meghozott intézkedések enyhítésének egyik jeleként 2020. május 1-től ismét járhatnak az ülőliftek és egyéb felvonók az Alacsony- és a Magas-Tátrában. Ez azt jelenti, hogy komoly szigorításokkal, de május elejétől a turisták ismét használhatják a Magas-Tátra és Chopok néhány felvonóját. A szigorú biztonsági intézkedések:
- Minden utasnak kötelező a szájat és az orrot egyaránt takaró maszk használata
- Jegyvásárlás online ajánlott, de egy-egy kasszát kinyitnak mindenhol
- Fizetés mindenhol csak kártyával lehetséges, készpénzt nem fogadnak el
- A felvonóra történő beszállás csak a kijelölt folyosón
- A beléptető kapuknál 2 méternyi távolság kötelező
- A kabinokat vagy ülőszékeket naponta fertőtlenítik
- Ételt és italt a büfék csak ablakon keresztül árusítanak
- A liftek kezelő személyzetének kötelező a maszk és kesztyű viselése
- Korlátozták a liftekkel egy  időben szállítható utasok számát: négy-, illetve hatszemélyes felvonón max. 2 fő, 15 személyes kabinba max. 4 fő, a tarajkai siklón egy kocsiban max. 8 fő, Chopokon a 24 személyesbe max. 7 fő, Chopokon a fogaskerekűn max. 20 fő.


A Magas-Tátrában a Tátralomnic és Kőpataki-tó közötti kabinosa felvonó, a tarajkai sikló, és a csorba-tavi Solisko lift üzemel. A Lomnici-csúcsra közlekedő felvontó jelenleg karbantartják, ez május 16-tól közlekedik majd.
Chopok északi részén a B3, A4 és A1-es felvonók üzemelnek, a déli oldalon Krupováról lehet feljutni Chopokra (A5 és A2 liftek).

Az utazási korlátozások miatt az újranyitás utáni szolgáltatás csak a helyi turisták részére elérhető, a határokat még nem nyitották meg a turistaforgalom számára. A különböző liftek ebben a hónapban más és más időpontokban közlekednek, akinek van lehetősége eljutni a hegyekbe, előtte feltétlenül tájékozódjon a nyitvatartásról és a fentebb említett biztonsági intézkedésekről.

Lengyel-Tátra
Lengyelországban 2020. május 4-én lépett életbe a lengyel kormány által meghozott kijárási korlátozások enyhítését célzó intézkedéssorozatának második lépése, melynek nyomán a szálláshelyek megnyithatják kapuikat. Ez bizonyos korlátozásokkal, de nagyjából egyet jelent a belföldi turizmus újraindulásával is. A Lengyel-Tátrában 2020. május 4-től jelentős korlátozásokkal ugyan, de ismét közlekednek a PKL felvonói, így a Gubałówka sikló és a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő kabinos felvonó is. A felvonókon kötelező az orr és a száj elfedése (maszk vagy kendő használata) illetve kesztyű viselése. A járműveken be kell tartani a biztonságos, egymástól legalább 2 méter távolságot. Annak érdekében, hogy mindezek megvalósuljanak, a PKL az alábbi, négy pontból álló intézkedést hozta:
- Limitálják az egy járaton szállítható utasok létszámot: a Kasprowy felvonó esetében ez kabinonként 15 fő, míg a Gubałówka siklóban siklónként 32 fő.
- Az állomásokat kézfertőtlenítőkkel szerelik fel, hogy mindenki részére megvalósítható legyen a szükséges higiéniás szint.
- Az utasok biztonsága érdekében folyamatosan fertőtlenítik a közös tereket, azaz a vagonokat, a peronokat, a fizetési terminálokat és a jegyautomatákat.
- A PKL által működtetett gasztronómiai egységekben csak elvitelre lehet étel vagy italt vásárolni.
Március 13. és május 4. között elvégezték az időszakosan szükséges műszaki ellenőrzéseket és karbantartási munkákat, így 2020 tavaszán ilyen okból már nem lesznek leállások.

A PKL szakemberei határozottan arra kérik a turistákat, hogy lehetőség szerint éljenek az előzetes jegyvásárlás lehetőségével. A határok jövőbeni megnyitását követően a magyar turistáknak – ahogy eddig is – ezután is lehetőségük lesz elővételben jegyet vásárolni a ZakopaneInfon keresztül is, részletek ezen a linken.
Forrás: https://www.zakopaneinfo.hu; Fotó: korzar.sk

Hirdetés
Hirdetés