A hegyimentők megfertőződése megbéníthatja a mentőszolgálatot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/03/23
Hirdetés
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) saját Facebook oldalán március 16-án felszólította a Havasalján (Podhale) és Zakopanéban élőket, valamint az oda érkező turistákat, hogy tartózkodjanak a hegyi kirándulásoktól. „A hegyimentők, a mentőhelikopter pilóták és a szerelők csapata olyan kicsi, hogy csoportunkban akár csak a betegség gyanúja is drasztikusan korlátozhatja a cselekvési lehetőségeket”. A TOPR hegyimentői arra kérnek mindenkit – még a Havasalja lakóit is, akik mentességet élveznek a mások számára lezárt Lengyel-Tátra látogatási tilalma alól – hogy emiatt tartózkodjanak a hegyi túráktól. „Gondolj arra, hogy valóban szükséges-e most a Tátrában túráznod?...” – fejeződik be a felhívás.
A felszólítás elsősorban azoknak szól, akik a lezárást követő napokban rendre megszegték a Tátrai Nemzeti Park (TPN) korlátozó intézkedéseit. „A TOPR a megelőző intézkedések részeként megpróbálja megelőzni a fertőzéseket, sőt, még annak gyanúját is, hiszen a ez bekövetkezik, az ezt követő karantén az azt követő hetekben gyakorlatilag cselekvőképtelenné teheti a mentőszolgálatot”.

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) a múlt héten ugyancsak ajánlást tett közzé a koronavírus terjedésének megakadályozásával, egyszersmind a hegyekben történő mozgással kapcsolatban.
„Jelenleg széles körben vitatják, hogy ebben az időszakban – a koronavírus elterjedésének megakadályozására irányuló intézkedések során – a turistáknak ajánlott-e a hegyekben kirándulni, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett. Számos vélekedés napvilágot látott, az egyik az, hogy magunk mozogjunk a hegyekben, ám ez nagy kockázatot jelent, különösen magashegyi terepen vagy a jelezett turistautakon kívül mozgunk. Természetesen nem javasoljuk a látogatóknak, hogy nagy csoportokban menjenek a hegyekbe, ami ebben az időszakban elfogadhatatlan, és a betegség terjedésének magas kockázatával jár. Előnyösebb azonban párban mozogni, olyan valakivel, akivel pl. közös háztartásban élünk, és egy esetleges baleset esetén segítséget tud hívni. Ha valaki mégis egyedül indul magashegyi terepre, akkor fontos, hogy erről a tényről, valamint a tervezett útvonalról és a visszaérkezés várható idejéről tájékoztassuk a családtagjainkat vagy más olyan személyt, akik abban az esetben, ha balesetet szenvedünk vagy segítségre szorulunk, tájékoztatni tudják a mentőszolgálatokat. A hegyimentők azt javasolják, hogy aki a hegyekbe indul, legyen nála mobiltelefon GPS-el, olyan előre telepített mobilalkalmazással, melyen (még a gyengébb térerővel rendelkező elérhető területekről is) segítséget tudunk hívni. Ennek köszönhetően a hegyimentők a hívás vagy az SMS fogadásával együtt azonnal láthatják a hívó pontos helyét GPS koordinátákkal. Ezen kívül legyen nálunk alternatív energiaforrás (powerbank), világító eszköz (fejlámpa), az időjárásnak és a körülményeknek megfelelő felszerelés, elegendő mennyiségű folyadék és olyan táplálék, amely elegendő energiát biztosít a szervezetünknek.
A Hegyi Mentőszolgálat ismételten felhívja a magashegyekbe látogatókat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, szükségtelenül ne kockáztassák és veszélyeztessék sem maguk, sem mások és a hegyimentők egészségét és életét, akiknek a segítségre később szükségünk lehet.

Hirdetés
Hirdetés