Hová túrázhatunk 3-as lavinaveszély esetén a Lengyel-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/02/17
Hirdetés
Az alábbiakban hasznos tanácsokkal igyekszünk szolgálni azzal kapcsolatban, hogy hol lehet biztonságosan, félelem nélkül túrázni 3. fokú lavinaveszély esetén a Lengyel-Tátrában. Ilyen körülmények között a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői nem ajánlják a Tátra magasabban fekvő részeire vezető túrákat. Ilyenkor sokan kérdezik, hová lehet menni ilyen körülmények között? Megjegyezzük, hogy gyakorlatilag egyetlen turistaúton sem garantálható a 100%-os biztonság. A hármas lavinaveszély azonban nem azt jelenti, hogy sehová sem túrázhatunk.

Íme néhány javaslat azokról a kisebb fáradtsággal megközelíthető helyekről, ahová minden aggodalom nélkül elindulhatunk:
- Völgyek: Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska), Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) a menedékházig, Fehér-völgy (Dolina Białego), Palánkos-völgy (Dolina Strążyska), a Kis-réti-völgy (Dolina Małej Łąki) kezdete.
- Kalata-rét (Polana Kalatówki), esetleg tovább a Konrád menedékházig (Schronisko na Kondratowej hali), az út állapotától függően
- Gąsienica-tisztás (Hala Gąsienicowa) a Brzeziny parkolóból vezető fekete jelzésen, vagy opcionálisan a Boczańon keresztül vezető kék jelzésen, de leginkább ajánlott Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) keresztül vezető Sárga jelzésen.
- Nosal
- Ruszin-tisztás (Rusinowa Polana), opcionális a Lúd-nyakra (Gęsią Szyją)

A legegyszerűbb lehetőségnek tűnik a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető túra, ez azonban nem ilyen nyilvánvaló. Szeretnék felhívni a figyelmet, hogy jelentős lavinaveszély esetén a tóhoz vezető út felső részén történő áthaladást ajánlott elkerülni. Hogy miért? Erről bővebben itt lehet olvasni.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés