Ne etessük a vadon élő állatokat! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/10/24
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) emlékezteti a Tátrába érkező turistákat arra, hogy ne etessük a vadon élő állatokat! Ez a felhívás már korábban is többször megjelent, sajnos azonban a turisták többségénél süket fülekre talál. A természetvédők és a tematikus portálok évek óta próbálják felhívni a turisták figyelmét a vadállatok etetésének veszélyeire. Ez a viselkedés nem hogy nem segít az állatnak, hanem ennek éppen az ellenkezője történik – katasztrofális következményekkel járhat. „Az állatok etetése nem könnyíti meg az életüket, a vadon élő állatok ezáltal ugyanis gyorsan hozzászoknak ahhoz, hogy könnyen megszerezzék az élelmet, ezzel együtt elveszítik az emberektől való természetes félelmüket és az önellátás ösztönét. Agresszívvá válhatnak, megszokhatják, hogy az ember kezéből kapják, később pedig igénylik, követelik az ételt” – olvashatjuk a TPN honlapján.

A tények és az alábbi fotók sajnos azt mutatják, hogy van még mit tenni a Tátrát látogatók oktatása terén. Néhány nappal ezelőtt a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton Przemysław Piegza fényképeket készített egy szarvasról, amelyet „gondoskodó” turisták koszorúja vett körül, akik örömmel megosztották az állattal az uzsonnájukat. „Az ilyen emberi táplálás azt okozza, hogy a vadállat nem lesz többé vad, fokozatosan hozzászokik az ember közelségéhez, egyre szelídebbé válik, ugyanakkor egy idő után még több élelmet követel, és ez aztán könnyen veszélyessé válhat...
A fotókon látható szarvas később már csak azt a személyt követte, aki táplálta, és keményen döfködte a szarvával. Sajnos miután ezt észrevettem, és elmagyaráztam ezeknek az embereknek, hogy ez nem megengedett, semmit sem tettek, folytatták az állat etetését” – írta a fotós Facebook-profilján.


Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés