Hét halott, tucatnyi súlyos sérült a Tátrában a múlt héten – lezárták a Giewontot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/08/26
Hirdetés
2019 augusztusának harmadik harmada fekete hétként vonul be a Tátra történelmébe. Augusztus 17-én, szombaton délután érkezett a bejelentés a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletére, hogy két barlangász rekedt a Lengyel-Tátrában található Nagy-Havas-barlangban (Wielka Śnieżna Jaskyna), kb. 400 méterrel a felszín alatt. Négy társuknak sikerült időben kijutniuk a járatból, melyet hirtelen víz árasztott el, és ezzel elvágta az útjukat.
A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba az üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől, majd a 30 év körüli férfiak egyikének holttestét augusztus 22-én, csütörtök éjjel találták meg a hegyimentők. A TOPR igazgatója már másnap azt nyilatkozta, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy társát életben találják.

Reggeli sajtóértekezletén Jan Krzysztof megerősítette, hogy bár már előző este holtan találták a szombaton a barlangrendszerben eltűnt két barlangász egyikét, az egyik szűk barlangfolyosóban meglátott testet akkor még nem sikerült teljesen megközelíteni, egyértelmű volt viszont, hogy a barlangász nem él. A másik keresett barlangászról a TOPR parancsnoka elmondta, hogy nagyon valószínűnek tartják, hogy ő sincs már életben, feltehetőleg kollégája holttestének közelében fogják majd megtalálni. A mentők kisebb robbantással szélesítették ki a nyílást, amelyen keresztül a barlangászt meglátták. Úgy vélte, hogy a két barlangász halálát kihűlés okozhatta, mert a 400 méteres mélységben mindössze 4 Celsius-fokos a hőmérséklet, de az is elképzelhető, hogy a nyílást, amelybe menekültek, átmenetileg elárasztotta a víz, és megfulladtak.

Öt halálos áldozata és száznál is több sebesültje van a Nyugati-Tátrában augusztus 22-én, csütörtökön hirtelen lecsapott viharnak. A hegyvonulat lengyel oldalán négy embert csapott agyon a villám, köztük két gyermeket. A Tátra szlovák oldalán egy cseh turistát ért villámcsapás, ő szintén életét vesztette, amikor egy zivatarrendszer érte el a hegységet, és több alkalommal is lecsapó villámok alakultak ki.
A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hivatalos weboldalán szereplő információk szerint elsőként egy cseh nő kért segítséget, aki egy másik túrázóval együtt a Bánya-hegyen (Baníkov) tartózkodott. Mindkettejüket villámcsapás érte, a nőnek a lába sérült meg, a társát a lökéshullám a Bánya-katlanba (Baníkovské kotol) taszította. A helyszínre érkező hegyimentők a sérültet elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, lezuhant társán azonban már nem tudtak segíteni, a cseh turistanő több száz métert zuhant, a helyszínen belehalt a sérüléseibe.
A Pahola-csúcs térségében villámcsapás ért egy szlovák túrázót is, aki rövid időre elveszítette az eszméletét és mozgásképtelenné vált. Az illetőt a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd helikopterrel őt is kórházba szállították.

A lengyel oldalon Zakopane fölött, a Giewont volt a villámokat szóró égzengés gócpontja, s ez sokkal intenzívebbnek bizonyult a szlovák oldalon történt pusztításnál. A nem sokkal délután 13 óra után képződött rendkívül heves viharban négyen – egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és két felnőtt nő – villámcsapás következtében életüket veszítették, a TOPR igazgatója pénteken 157 sérültről beszélt, akik a villámcsapás következtében részlegesen mozgásképtelenné váltak, vagy a lökéshullámok okozta esés következtében szenvedtek különböző sérüléseket.
A csütörtöki mentőakciókban összesen öt helikoptert, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig háromnapos gyászt rendelt el a súlyos tragédia miatt.
A Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, amely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített láncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont környékén mintegy húszan (más információk szerint 200-an) tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár ötezren is túrázhattak. A lengyel média szerint csütörtök reggel még napos idő volt a Tátrában, ezért a kedvezőtlen előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra, délután azonban olyan vihar érkezett, amelynek halálos áldozatai és sebesültjei is voltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán augusztus 24-én tette közzé azt a bejegyzést, mely szerint a kérdéses napon a térségben egy feloszlóban lévő frontzóna miatt nedves és labilis volt a levegő, az időjárás-előrejelző modellek alapján is várható volt csapadék a térségben délután 14 és 17 óra között. A zivatarrendszer viszonylag lassan mozgott, így a sűrű dörgéseket már viszonylag korán hallani lehetett – ennek ellenére sokan tartózkodtak a hegyen, főleg a Zakopane felett magasodó Giewont csúcs közelében. Az 1895 m magas hegyen rendszeresen tömött sorokban állnak a túrázók, így a „lemenekülés” még akkor is nehezen kivitelezhető, ha időben elindul a tömeg.
Egy Szlovákiában dolgozó munkatársuk tájékoztatása alapján a kérdéses időpontban egy igen erős, 150 kA erősségű pozitív kisülés következett be. A csúcson egy hatalmas fém kereszt található, de az oda vezető út mentén is vannak fém láncok – a magas sérült számot talán éppen az okozta, hogy sokan ezekbe kapaszkodtak.
Mielőtt a hegyekbe indulunk – főleg, ha az kitett, sziklás –, mindig tájékozódjunk a várható veszélyekről, de mivel az előrejelzések sem mindig tökéletesek, higgyünk a szemünknek, fülünknek, és ha közeleg a zivatar, forduljunk vissza időben, és másokat se hagyjunk, hogy rossz döntéseket hozzanak!

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) további értesítésig lezárta a Felső-Konrád-nyeregből (Wyżnia Kondracka Przełęcz) a Giewont csúcsára (a csúcstömbre) vezető, láncokkal biztosított, egyirányú turistautat, melyet a nemzeti park álláspontja szerint az augusztus 22-én négy halálos áldozatot követelő vihar után felül kell vizsgálni, jelenleg veszélyes abban térségben tartózkodni.

 

Forrás és fotók:
MTI/EPA/Grzegorz Momot;

Hirdetés
Hirdetés