A hegyimentők legérdekesebb esetei Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/01/16
Hirdetés
A hegyimentők sosem pihennek. Nap mint nap újra elindulnak a hegyekbe, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott turistáknak. Megkeresik és mentik az eltévedt személyeket, a vihar elől menedéket keresőket, akár életüket is kockáztatva mentik a sérült turistákat és hegymászókat, de ha szükséges, az időjárási körülmények miatt nehéz helyzetbe került állatokon is segítenek. Szerencsére azonban a számos szomorú történet mellett sokszor kerülnek olyan mosolyogtató, nem mindennapos szituációba, melyet aztán a központban hosszú ideig emlegetnek.
„Fuvarra van szükségem, hívom a helikoptert”
Nem csak a sérült turisták hívják azonban a mentőhelikoptert. Ez a „szuper” ötlet az utóbbi időszakban sajnos több egészséges turistának is eszébe jutott, akik a mentőhelikopterrel szerettek volna közelebb jutni céljukhoz.  A legtöbb esetben valamelyik csúcsra vezető túra idejét szeretnék lerövidíteni, vagy a közeledő éjszaka elől próbálnak meg kitérni, és inkább a mentőhelikoptert hívják segítségül.

„Elveszett angol a Kis-Fátrában”
A Kis-Fátrában található Štefanová település egyik szállásadója riasztotta a hegyimentőket, akinél a hétvége előtt egy angol turista otthagyta a poggyászát, majd egész péntek éjjel nem tért vissza a szállására. Mint kiderült, a szállásadó jogosnak tűnő aggodalma egy félreértés következménye volt, a fiatal angol turistának ugyanis annyira megtetszett Zsolna városa, hogy ott töltötte az éjszakát, és eszébe sem jutott, hogy bárki keresheti. A hegyimentők és a nagykövetség dolgozói így leállították a keresést.
„Vadászlesen”
Továbbra is a Kis-Fátrában maradunk, egy másik esetben vadászoktól érkezett a bejelentés a hegyimentők ügyeletére, akik a vadászat során az egyik vadászlesen egy süketnéma nőt találtak. A nő nem tudott kommunikálni a vadászokkal, ezért hívták a rendőrséget. Végül kiderült, hogy a süketnéma cseh hölgy már hosszabb ideje a vadászlesen élt.
„Éjszaka a hegyimentőknél”
Valószínűleg azok a cseh turisták életük végégi emlegetni fogják a szerencsésen végződött tátrai kirándulásukat, akik kimerültség miatt nem tudták elérni aznapi céljukat, a Vadorzó-hágót. Mivel közeledett az éjszaka, úgy döntöttek, inkább hívják a hegyimentőket. Az éjszaka közepén a lengyel hegyimentők találtak rájuk, akik éjfél után adták át őket szlovák kollégáiknak. Mivel a cseh turistáknak nem volt lefoglalt szállásuk a Tátrában, ezért a szlovák hegyimentők felajánlották nekik, hogy töltsék náluk az éjszakát.
„Meglepte őket a sötétség”
Az utolsó, egyben gyakran előforduló eset, hogy a turisták azért kérik a hegyimentők segítségét, mert rájuk sötétedik a turistaúton. Ez történt a közelmúltban két szlovák turistával a Szlovák Paradicsomban, akik a sötétben eltévedtek, és ezért hívták a hegyimentőket. A szakemberek telefonon keresztül navigálták őket, majd miután megtalálták a bejelentőket, lekísérték őket Fűrész-telepre, saját gépkocsijukhoz.

A súlyosabb balesetek esetén nem mindig lehet a természetre hárítani a felelősséget, de sajnos a turisták többsége is alábecsüli a hegyek erejét. A leggyakoribb okok, amely miatt a hegyimentők sokszor saját életüket kockáztatva kénytelenek menteni a bajba jutott turistákat:
Nem megfelelő lábbeli – Sajnos napjainkban sokan edzőcipőben, nyári flip-flop papucsban, sőt, a hölgyek egy része magas sarkú utcai cipőben indul magashegyi túrára. A hegyekben szükséges lábbeli kifejezetten magashegyi túrák céljára készült, csúzsásmentes talppal.
Meleg ruházat hiánya – Mivel a hegyekben az időjárás szinte óránként változhat, ezért a hátizsákba csomagoljunk meleg ruhát, kabátot (lehetőleg vízállót), tartalék zoknit, esőkabátot és sapkát. Paradoxonnak tűnhet, de a hegyekben nyáron is előfordulhat havazás, ezért mindig legyen a hátizsákban egy pár kesztyű.
Késői indulás – A Krivánra készül? Ha igen, akkor lehetőleg ne délelőtt 10 órakor hagyja el a kényelmes szállodai szobát. A túrát a lehető legkorábbi időpontban el kell kezdeni, hogy megelőzzük a délutáni kedvezőtlen időjárást.
A jelzett turistaút elhagyása – A Tátrában található túraútvonalak egyértelmű jelzésekkel vannak ellátva. Több turistaúton olvasható az a figyelmeztetés, hogy ne térjünk le a jelzett ösvényről. A tilalom figyelmen kívül hagyásának gyakran sérüléssel járó baleset a következménye.
Túrabot hiánya – A túrabot használata nem csak az idősebb generációnak jelenthet segítséget, mindenkinek segítséget jelent a stabilitás fenntartásában felfelé, de különösen lefelé. A túrabotok abban az esetben jelentik a legnagyobb segítséget, amikor az ember a visszaúton elfárad.
Ne feledjük:
- A hegyimentők telefonszáma Szlovákiában 18 300, Lengyelországban 601 100 300.
- Ne becsüljük alá a Tátra időjárását, túránkra kora reggel induljunk.
- A mentőhelikoptert csak súlyos baleset esetén, és ne az útvonal lerövidítésének eszközeként riasszuk.

Hirdetés
Hirdetés