Fürdőház Tátralomnicon – a Tátra haldokló büszkesége Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/11/28
Hirdetés

1895-ben az Osztrák-Magyar Monarchia sajtója lelkes cikkekben számolt be a tátralomnici fürdőház megnyitásáról. De nem csak a média volt lelkes. Maroš Semančík művészettörténész szerint az újságírók 120 évvel ezelőtt dicshimnuszokat zengtek az épületről. „Ez egy hosszú fürdőépület, amely minden tekintetben modern fürdőnek nevezhető, mivel felhasználja a fürdőkultúrával kapcsolatos legfrissebb kutatások eredményeit” – írták a korabeli újságok.
A fürdőházat közvetlenül megnyitása után meglátogatta többek között Habsburg-Tescheni Frigyes osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, aki fennhangon dicsérte Tátralomnic új büszkeségét. „A fürdőház modellként szolgálhat a Monarchiában élőknek, ezután nem kell idegen országba utazniuk, ha hidroterápiás kezelést szeretnének igénybe venni” – idézte a történész a főherceg szavait.

Az építkezés 1894-ben kezdődött a mezőgazdasági miniszter, gróf Bethlen András kezdeményezésére, a budapesti építész, Ruppert Vilmos építész tervei alapján. Semančík elmondta, hogy akkoriban ez volt a legnagyobb épület a Tátrában, amely a késői-historizmus stílusában épült, szabadon ötvözve azt a gyógyfürdők és palotaépületek építészeti formáival.
A fürdőházban kapott helyet a Tátra első fedett medencéje, és két ötszobás apartman a kezelőorvosok és az személyzet számára. „A fürdőház az akkoriban legmodernebbnek számító eszközökkel volt felszerelve, a gyógyításhoz felhasználták a német területen már meglévő hasonló intézmények legújabb kutatási eredményeit. Nem csak légúti, idegrendszeri betegségeket gyógyítottak, hanem pl. a skrofulózis, a cukorbetegség és a morfinizmus” – mondta a történész.
A következő évtizedekben a gyógyító eszközök felett eljárt az idő. Olyan befektető, amelyre az elkövetkező években szükség lenne, nem várható. Utoljára éppen a válság előtt volt egy kis remény, amikor a Property Holding nevű cég benyújtotta a hatóságoknak az épület újjáépítésének a terveit, eszerint a fürdőház szállodaként újult volna meg.
Mivel az épület rendkívül leromlott állapotban volt, a tulajdonos az épület nagy részének lebontásával számolt. „A rekonstrukció a jobb és bal oldali szárny életveszélyes részeinek lebontásával, és a központi rész rehabilitációjával jár. Ugyanakkor felépítésre kerül egy új szárny, melyben szálláshelyek kerülnek kialakításra” – közölte a befektető 2007-ben.
Az újjáépített fürdőház új részén 38 szobát terveztek kialakítani, további 13 szobát pedig a megmaradt  eredeti épületrészben. A befektető 200 millió szlovák korona összegben szabta meg a beruházás költségeit. Az építési munkálatoknak 2009-ben kellett volna megkezdődni, az átadást a 2011/2012-es téli szezonra tervezték.
A határidőt ezután több alkalommal is elhalasztották. Ennek oka nem csak az időközben jelentkező pénzügyi válság volt, hanem a műemlékvédelemmel folytatott tárgyalások sikertelensége, melyek csak 2011-ben vezettek eredményre. Akkor az eperjesi Regionális Műemlékvédelmi Hivatal vezetője elmondta, hogy a felújítás két részletben valósul meg, először a központi bejárat és az egykori uszoda kerül felújításra. A befektető képviselője akkor elmondta, hogy a lehető leghamarabb hozzálátnak a kivitelezéshez, a tervek készen álltak, ügyelve arra, hogy mindent eredeti formájában újítsanak fel. Terveik szerint egy év alatt szerették volna felújítani Tátralomnic központjának domináns épületét.
A következő két évben azonban minden megváltozott. A megvalósítást Tátraváros polgármestere, Ján Mokoš is megkérdőjelezte. „A fürdőház annak idején nagyon jó befektetés volt, ma azonban mások a körülmények. A vállalkozók inkább az Alacsony-Tátrában fektetnek be, és nem errefelé. A biztonság érdekében legszükségesebb munkák befejeződtek, az építkezés lassan halad, és ahogy én tudom, a megvalósítást szándékosan lassítják, és megfelelő jelentkező esetén az épület új befektető tulajdonába kerülhet” – mondta akkor a polgármester.
Ez nem volt messze az igazságtól. Az épület hamarosan megjelent az ingatlanközvetítők ajánlatában. A tulajdonos azonban nem változott. Három évvel ezelőtt az oldalsó szárnyakat lebontották, a központi részt pedig újjáépítették. A fürdőházat ebben az állapotban konzerválták, az épület jelenleg a jobb időkre vár.
A földterület és az épület tulajdonosa 2012-től az Amalca Development. Ennek egyetlen részvényese múlt év januárig egy ciprusi cég volt. A jelenlegi részvényesek kiléte nem ismert. A hivatalos tulajdonosnak nincs honlapja, sem elérhetősége. Egy újabb rejtély az épület modern kori történetében.
Forrás és fotók: https://www.tvarchitect.com

Hirdetés
Hirdetés