80 éve indulhatott volna a „Lengyel csillag” Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/10/13
Hirdetés

A két világháború közötti Lengyelország életében, főleg a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt időszakban nagy szerepet játszott a propaganda. Ennek egyik legemlékezetesebb példája a hatalmas, „Gwiazda Polski” (Lengyel csillag) nevű sztratoszférikus ballon tervezett repülése volt, amely a tervek szerint a Lengyel-Tátrában található Chochołowi-tisztásról (Polana Chochołowska) indulva 30.000 méter magasságig repült volna. Az ötlet 1937-ből származik, amely mellett szinte azonnal felsorakoztak az akkori lengyel tudományos élet és a hadsereg jeles képviselői, de a léggömb építésében mások mellett neves svájci szakemberek is részt vettek. A ballon személyzetét a többszörös világcsúcstartó ballonrepülő Zbigniew Burzyński, valamint Konstanty Narkiewicz-Jodko fizikus-csillagász alkotta. Eredetileg 1938 szeptemberében tervezték a startot, az akkori légköri viszonyok miatt azonban ezt el kellett halasztani. A gyúlékony hidrogénnel töltött ballon indítását végül október 14-re tűzték ki. A nap kezdetén tökéletes időjárás, mérséklet szél volt a Tátrában, ezért úgy döntöttek előkészítik a startot.  Délután megkezdték a 120 méter magasságú ballon hidrogénnel történő feltöltését. A legénység az utolsó interjúkat adta a sajtónak és a rádiónak, úgy tűnt, hogy a Chochołowi-menedékházban várakozó bátor utazókat már csak egy lépés választja el a sikertől. Miután azonban a ballon 1/3 részét feltöltötték hidrogénnel, a meteorológusok újabb, viharra figyelmeztető előrejelzése alapján úgy döntöttek, ismét elhalasztják a repülést.

A következő napon éjjel 1 óra körül a szél annyira felerősödött, hogy úgy döntöttek, a repülésre előkészített ballonból kiengedik a gázt. Ennek a műveletnek a végén a ballon selyem burkolata és a fém kábelek között fellépő súrlódás öngyulladáshoz és robbanáshoz vezetett. A Gwiazda Polski  lángokban állt. Az akkor még üres gondola levált az égő héjról, és legurult a völgybe. Gyorsan kiderült azonban, hogy a károk nem olyan súlyosak, mint amilyennek első percben gondolták. A gondola nem sérült meg, a burkolatot pedig meg lehetett javítani. A „Gwiazda Polski” következő startját 1939 szeptemberében tervezték, ezeket a terveket azonban Lengyelország német megszállása meghiúsította. Az 1938. októberi eseményekre napjainkban a Chochołowi-menedékház falán elhelyezett emléktábla emlékeztet.
Az alábbi korabeli híradóbejátszás első másfél percében a ballon különböző részeinek előkészítéséről láthatunk részleteket.


Hirdetés
Hirdetés