15 ezer €-t fizetett a mentésért, mert nem volt biztosítása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/30
Hirdetés

2014. június 29-én a szlovák és a lengyel hegyimentők is kerestek egy lengyel fiatalembert, aki Katowicéből érkezett a Tátrába, és a lezuhant a Tengerszem-csúcsról (Rysy) a csúcs szlovák oldalán. Mivel nem volt utasbiztosítása, ezért a 15 ezer € mentési költséget saját zsebből kellett kifizetnie. A fiatal férfi június 29-én a Halastótól (Mosrkie Oko) ment fel a Tengerszem-csúcsra, a csúcs közelében azonban a sűrű ködben elveszítette a tájékozódási képességét, és néhány méter magasságból lezuhant a csúcs szlovák oldalán. A zuhanás során számos sérülést szenvedett, emiatt egyedül nem tudta tovább folytatni az utat. Sikerült értesíteni a lengyel Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR), akik értesítették az esetről a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS). Mivel a bajba jutott turista nem tudta pontosan megmondani, hogy hol érte baleset, ezért a hegyimentők több csoportban indultak a Tengerszem-csúcs irányába. Az éjszakai órákban a Hunfalvy-völgyi menedékház gondnokának sikerült kommunikálni a bajba jutott turistával, így be tudták azonosítani, hogy a fiatalember a csúcs északkeleti falában, a Rejtett-völgy irányába zuhant le.

Az egész éjszakát egy szakadék szélén töltötte, miközben havazott, esett az eső és erős szél fújt. Több órán át várta a segítséget a Tengerszem-csúcs alatt, miközben szlovák és lengyel hegyimentők is keresték. A hegyimentők a zuhogó esőben, a nagy ködben és az erős szélben egész éjjel a kimentéséhez szükséges felszerelések összeállításán dolgoztak. A szlovák hegyimentőkhöz reggel csatlakoztak lengyel kollégáik, akik a lengyel oldalról érkeztek fel a csúcsra. Közösen építették ki azt a kötélrendszert, melynek segítségével végül is le tudtak ereszkedni a sérülthez. Miután elérték a bajba jutott fiatalembert, az első vizsgálatok alsó és felső végtagtörést valószínűsítettek, és a fiú erősen ki volt hűlve. A sérültet speciális hordágyon húzták fel a gerincre, majd levitték a Hunfalvy-hágóba, ahonnan a hómezőn ismét kötéltechnika segítségével eresztették le a menedékházig. Innen aztán hordágyon vitték le a Poprádi-tóig, ahol átadták őt az oda kiérkező mentőszolgálat szakembereinek.
A nehéz mentési művelet, amelyben a HZS 20 hivatásos hegyimentője mellett 4 önkéntes hegyimentő, valamint 4 lengyel hegyimentő vett részt, 19 órán át tartott. A hegyimentők elmondása szerint a fiatalembernek nagy szerencséje volt, hogy a zuhanást komolyabb fejsérülés nélkül megúszta.
Mint kiderült, a fiatalembernek nem volt a hegyekben történő túrázásra megfelelő balesetbiztosítása, valószínűleg úgy gondolta, elegendő neki az érvényes társadalombiztosítási kártya, és amennyiben baleset éri a hegyekben, a lengyel adófizetők állják majd a mentési költségeit. Pechjére azonban a csúcs szlovák oldalára zuhant, Szlovákiában viszont fizetni kell a mentésért, a 19 órás mentőakció pedig rendkívül nagy erőfeszítésekkel járt az abban részt vevő hegyimentők számára. 
Az emberek többsége amikor hosszú egzotikus nyaralásra indul, egy percig sem gondolkodik azon, hogy kössön-e utasbiztosítást? Amikor azonban a hegyekbe indulnak túrázni, sokan hajlamosak ezt elfelejteni, vagy nagyvonalúan átsiklani felette. A fenti történet a legjobb példa arra, hogy milyen fontos akár csak egy egynapos túrára is a megfelelő balesetbiztosítás megléte. Vajon hányan tudnak megengedni maguknak egy 15 ezer € összegről szóló mentési számlát?
Amikor egy hegyi túrára szóló utasbiztosítást kötünk, győződjünk meg róla, hogy az a szükséges mértékben fedezze az esetleges keresési és a helikopteres mentési költségeket is! Mindenképpen ellenőrizzük, hogy a biztosító milyen összeghatárig fedezi a mentési költségeket. Minél magasabb ez az összeg, annál jobb. Sajnálatos módon a nehéz, nagy költséggel járó mentőakciók költsége sokszor meghaladja a biztosító által meghatározott határértéket. Ebben a helyzetben a fennmaradó összeget a biztosítottnak kell kifizetnie. Nem minden biztosítótársaság rendelkezik olyan ajánlattal, amelyet a a hegyekben túrázó ügyfelek igényeinek megfelelően alakítottak ki, mindazonáltal a biztosítás hiánya pénzügyi csőddé válhat a bajba került turisták számára.
Soha ne veszélyeztessük az egészségünket! Egy pillanatnyi figyelmetlenség vagy egy szerencsétlen baleset a hegyekben könnyen tragédiával végződhet. Ha a hegyekben szeretnénk túrázni, ne habozzunk, mindenképpen kössünk utasbiztosítást! Hasonlítsuk össze a társaságok ajánlatait, legyünk biztosítva a kirándulás idején, hogy egy esetleges baleset következtében ne kerüljünk még nagyobb bajba!

Hirdetés
Hirdetés