Bialkai-szénégető – Halastó – Tengerszem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/01
Hirdetés

A Tátra legnagyobb tavához, a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető túra a Lysza Polana határátkelőhely közelében található Bialkai-szénégető (Palenica Białczanska, 984 m) nevű parkolóból indul. A kényelmesebbek akár a góralok által hajtott lovas fogatokkal is feljuthatnak a Hajfű-tisztásig, onnan azonban már minden kinek gyalog kell megtenni az út hátralévő részét. Bár viszonylag hosszú a felfelé vezető út, mivel szinte végig szilárd burkolatú úton vezet, és a távhoz képest nem tartalmaz jelentős szintkülönbséget, ez a túra a kisgyermekes családoknak éppúgy ajánlható, mint az idősebbeknek, valamint a fogyatékkal élőknek is. A gyalogtúra alsó szakaszának jelzés nélküli aszfaltozott úton vágunk neki, amely teljesen a Halastó partján álló menedékházig vezet. Túránk alsó részén az erdős Bialka-völgyben haladunk, majd kis idő múlva elérjük a jobbról, a Topor-irtásról (Toporowa Cyrhla) érkező piros jelzést, és innentől már ezen megyünk tovább. Hamarosan megérkezünk az útvonal egyik legfőbb látnivalójához, a Mickiewicz-vízesésekhez (Wodogrzmoty Mickiewicza, 1099 m), amely a Lengyel-Öt-tó lefolyását képező Roztoka-patakon (Potok Roztoka) egymás alatt kialakult három nagyobb, és több kisebb vízesés láncolata.

A vízeséseket magunk mögött hagyva egyenletesen emelkedünk felfelé a Wanta erdészházig (Wanta), ahonnan lehetőség van folyami kövekből kirakott sziklás úton lerövidíteni az utat. Egymást követő négy rövidítésen tudjuk levágni az aszfaltút nagyobb kanyarulatait, majd az utolsó rövidítést magunk mögött hagyva kisvártatva megérkezünk a lovas fogatok végállomására, a Hajfű-tisztásra (Włosienica, 1315 m). Innen már gyönyörű kilátás nyílik a Halastó fölött emelkedő Menguszfalvi-csúcsokra (Mięguszowieckie Szczyty).
A tisztásról, melynek déli végénél egy nagy nyitott terasszal rendelkező vendéglátóhely is található, már csak fél órás séta, és megérkezünk a Halastóhoz, az annak északi partján álló, Stanisław Staszicról nevezett menedékházhoz. A menedékháztól gyönyörű kilátás tárul elénk. Délkeleti irányban látható a Tengerszem-vízesés (Czarnostawiańska Siklawa), mely felett a Tátra egyik legszebb fekvésű tava, a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) bújik meg, a katlan felett pedig Lengyelország legmagasabb pontja, a Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) emelkedik. A hatalmas Menguszfalvi-csúcsok jobb oldalán látható a Barát (Mnich, 2070 m) karcsú sziklatűje. A turisták tömegeinek elkerülése érdekében jól tesszük, ha úgy időzítjük a túrát, hogy már kora délelőtt, a nagy tömeg előtt megérkezzünk a menedékházhoz. A Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskim Oku) megfelelő kiindulópontja a Tengerszem-csúcsra, a Vadorzó-hágóba (Przełęcz pod Chłopkiem, 2307 m), a Chałubińksi-kapuba (Wrota Chałubińskiego, 2019 m), a Liptói-határhegyre (Szpiglasowy Wierch, 2171 m), vagy pedig a szomszédos Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) tervezett túrákhoz.
Amennyiben tovább megyünk a Tengerszemhez, akkor meg kell kerülni a Halastavat, erre viszont mindkét irányban lehetőségünk van. A piros jelzésű turistaút a továbbiakban egy 2,6 km-es kört leírva teljesen körüljárja a tó erdős partját. A bal oldali út valamivel rövidebb, de nem nagyságrendekkel, mint a jobb oldali, itt valószínűleg több turistával találkozunk, a táj viszont mindkét irányban rendkívül változatos. Az erdőben vezető út minden lépésénél a természet más és más szépségeiben gyönyörködhetünk.
A tó délkeleti partján egyesül a két irányból érkező út, és megkezdődik a Tengerszem partjára vezető meredek, kanyargós emelkedő. Tempótól függően nagyjából fél óra alatt érkezünk fel a sziklás-törmelékes, felső részén kiszélesedő úton Tengerszem sziklaküszöbére. A felmenet kicsit fárasztó és viszonylag unalmas, de végig fokozott figyelmet követel a csúszós sziklák miatt. A tó partjára érkezve általában sötét háttér fogad minket, ebbe a katlanba ugyanis szinte alig süt be a nap. Jobb oldalt felettünk magasodik a Tátra egyik legnehezebben megmászható sziklafala, a Vadorzó-kilátó (Kazalnica).
A legtöbb turistának ezen a ponton véget ér a túra, a felkészült turisták azonban tovább mehetnek felfelé, mégpedig a Lengyel-Tátra és Lengyelország legmagasabb csúcsára, a Tengerszem-csúcsra.
Forrás: http://bezpieczniewgorach.pl; Fotó: Michal Bilko

Hirdetés
Hirdetés