20 éve égett le a Hosszú-tavi menedékház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/06/20
Hirdetés

Amint arra bizonyára sokan emlékeznek, 1998. június 14-ről 15-re virradó éjszaka folyamán leégett a Nagy-Tarpataki-völgyben található Hosszú-tavi menedékház, a Magas-Tátra egyik legrégebben álló menedékháza. Az egész évben nyitva tartó, 1960 méter tengerszint feletti magasságban álló épület története a XX. század elejére nyúlik vissza. A Magyar Királyi Erdészet már 1907-ben felépített a menedékház helyén egy vadászházat, melyet apró változtatások után három évvel később a turisták rendelkezésére bocsátottak. A kőből és fából épült menedékház az emlékezetes tűzvész előtti formáját 1984-86-ban nyerte el, mai szlovák neve (Zbojnícka chata, szó szerinti fordításban Rabló menedékház) a völgyben a korábbi századokban folytatott orvvadászatra emlékeztet.

A tűzvész, amely 1998-ban a közös helyiségben a kéményből kipattanó szikrától keletkezett, este 8 óra körül kezdődött. Emberi áldozatot szerencsére nem követelt, bár a menedékház gondnoka egy teherhordóval és egy vendéggel együtt az utolsó pillanatban menekült ki az égő házból. Ők a Zamkovszky-menedékházban találtak menedéket, ahonnan értesítették a tűzről a hegyimentőket. A tűz utáni napokban szinte azonnal létrehoztak egy pénzügyi alapot „A Hosszú-tavi menedékház újjáépítése” elnevezéssel. Az újjáépítés egy évvel a tűzvész után kezdődött, azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a neve, akik segítettek a menedékház újjáépítésében a mai napi megtalálható a menedékház honlapján. A szélgenerátor például Németországból, Lipcséből érkezett, Jurgen Riedel adományaként, aki a Magas-Tátra rendszeres látogatójának számít. Az újjáépített menedékház ebédlőjében található tölgyfa bútorok a késmárki művészeti középiskola diákjainak munkái.
1999 végére a menedékház ismét működésre készállapotban volt, a hivatalos megnyitóra azonban csak 2001 októberében került sor. Az újjáépített menedékház a régi alapokra épült, alaprajza nem változott, az elrendezésben végrehajtott változásoknak köszönhetően azonban nagyobb tér jött létre, amely a korábbinál több természetes fényt kap. A menedékház energiaellátását benzinnel működő aggregátor, szélgenerátor és napelemek szolgáltatják.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés