Sokan nem törődnek a tiltásokkal a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/03/21
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) őrszolgálata fokozott ellenőrzést tartott a Magas- és a Liptói-Tátrában, melynek célja annak ellenőrzése volt, hogy a turisták eleget tesznek-e  a természet-és tájvédelmi törtvény rendelkezéseinek. A parkőrök elsősorban a jelzett turistautakon kívüli mozgást ellenőrizték, és több tucat szabálytalanságot találtak. „A fő hangsúly azoknak a turisták előtt lezárt területeknek az ellenőrzése volt, ahol a téli zárlat miatt átmenetileg korlátozva van a turisták mozgása, és ahol ennek ellenére gyakran szükség van a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) beavatkozására” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója.
Március 11-én kilenc hivatásos és egy önkéntes természetvédelmi őr vett részt az akcióban, melynek során több mint 50 esetben kellett intézkedniük, közülük 11 esetben helyszíni bírság kiszabására is sor került. „Tekintettel arra, hogy ezekre a területekre hatalmas nyomás nehezedik a látogatók részéről, ezeket az ellenőrzéseket a téli zárlat végéig folytatni fogjuk” – mondta az igazgató. Ezekben az esetekben a nemzeti park őrei maximum 66 € helyszíni bírságot szabhatnak ki, azon a hét végén azonban a legtöbb szabálytalanság a turisták visszafordításával végződött.

„Az ellenőrzés során drónokat és hőlégballonokat is láttunk repülni, melyek a megengedettnél alacsonyabban repültek a nemzeti park felett. Közülük az egyik Felsőhágin ért földet. Ezeket a súlyosabb szabálytalanságokat továbbítottuk a környezetvédelmi felügyelőségnek” – mondta Majko, hozzátéve, hogy a látogatók az ellenőrzések során gyakran sértegetik a parkőröket, sőt, egyes esetekben a szabálytalankodók részéről támadásnak is ki voltak téve. Az idei téli zárlat november 13-tól június 14-ig van érvényben a Tátrai Nemzeti Park területén.
Az igazgató emlékeztetett, hogy a magashegyi környezetben, az egész évben hozzáférhető menedékházak kivételével érvényben lévő téli zárlatra több okból is szüksége van. Október végén, november elején téli álomra vonulnak a tátrai mormoták, majd ezt követően következik a zergék párzási időszaka. „A kora tavaszi hónapokban raknak fészket a vándorsólymok, később a kőszáli sasok, lassan felébrednek a mormoták, és világra jönnek a kis zergék. Ebben az érzékeny időszakban mindennél fontosabb, hogy az állatok nyugalmát sem a látogatók, sem a mentésükre érkező helikopterek ne zavarják. Az állatoknak stressz-mentes környezetet kell biztosítani, amelyre mindenképpen szükségük van ahhoz, hogy túléljék a kemény tátrai telet.
Ezzel kapcsolatban az igazgató ismételten arra kéri a turistákat, hogy ne kockáztassák életüket és testi épségüket, és tartsák tiszteletben azt a tényt, hogy a tátrai természetnek szüksége van a téli pihenőre. Majko becslése szerint a téli időszakban mintegy 30 tátrai zerge pusztult el a kemény fagyok és a hóviharok, illetve a helikopter repülése okozta stressz következtében, melyek a tiltott területeken bajba került turisták mentését végezték.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: Iveta Prextová

Hirdetés
Hirdetés