28 halott, köztük egy magyar a szlovák hegyekben 2017-ben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/02/26
Hirdetés
A szlovák hegyimentők vezetője szerint a halálesetek legfőbb oka továbbra is az, hogy az emberek nem veszik komolyan a szélsőséges időjárási körülményekre történő figyelmeztetéseket, nem a kijelölt túraútvonalakat választják, és sokszor hiányos szerelésben vágnak neki a hegymászásnak, azaz alábecsülik a Magas-Tátrát.
2017-ben 28-an vesztették életüket a szlovákiai hegyekben, a legtöbbjük a Magas-Tátrában. „Az áldozatok fele hazai, azaz szlovák turista, de az év elejétől 10 cseh, 3 lengyel és egy magyar állampolgár veszett oda, a legtöbb esetben a felelőtlenségük miatt” – mondta évértékelő sajtótájékoztatóján Jozef Janiga, a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője. Utoljára karácsony első és második napján is két nő és két férfi szenvedett halálos sí-, vagy túrabalesetet a Magas-Tátrában.

„Szinte minden halálos esetnél a jeges, lefagyott felület, a nem megfelelő hegymászó-felszerelés, és az alkalmatlan lábbeli a közös nevező. Az áldozatok zöme, aki lecsúszott vagy lezuhant valahonnan, nyári turistacipőben volt, az áldozatok majdnem fele viszont tapasztalt hegymászónak számított, mégis hiányos felszereléssel vágtak neki a Tátráknak. Arról nem beszélve, hogy sok esetben a hegymászásra alkalmatlan, zord időjárási körülmények között” – nyilatkozta Jozef Janiga, aki hozzátette: Továbbra is nagy probléma, hogy a turisták túl vakmerőek, és sokszor olyan maguk által kreált túraútvonalakra indulnak nyári túrabakancsokban, előzetes bejelentkezés nélkül, ahol nem mindig van térerő, így baleset esetén még segítséget sem tudnak hívni.
Az origo.hu teljes cikke itt olvasható!

Forrás: http://www.origo.hu; Fotó: HZS
Hirdetés
Hirdetés