Szükség van-e kötelező biztosításra a Lengyel-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/01/17
Hirdetés
Csaknem félszáz turistát kellett „kimenteni” karácsony másnapján, sötétedés után a Lengyel-Tátrában, a Halastó (Morskie Oko) közeléből, akik nem tudtak gyalog lejutni a parkolóba vezető cca. 7 km-es aszfaltozott úton. Ugyanilyen eset történt a Tátra legnagyobb tavánál egy évvel korábban, amikor szilveszter előtt egy nappal, sötétedést követően 80 ember, köztük 22 gyermek nem tudott önállóan lemenni a parkolóba.
A Hajfű-tisztáson (Polana Włosienica) rekedt turisták mindkét esetben úgy gondolták, hogy a helyzet veszélyezteti a biztonságukat, ezért a hegyimentők és más szervek segítségét kérték. A bejelentést követően viszont a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) mindkét esetben úgy értékelte a helyzetet, hogy a turisták egyike sem került olyan helyzetbe, amely a testi épségét vagy az életét veszélyeztetné. Ezután rendőrök érkeztek a helyszínre, akik visszakísérték a sötétben történő gyaloglástól rettegő turistákat a Bialkai-szénégető (Palenicza Białczańska) parkolóban várakozó autóikhoz, az időseket és a gyerekeket pedig autóval vitték vissza a parkolóba.
A turisták elmondták, hogy nagyvárosokból érkeztek a Tátrába, és nincsenek hozzászokva ezekhez a körülményekhez. A TOPR szakemberei viszont úgy értékelték, hogy hiányzik belőlük a legalapvetőbb képesség a hegyekben történő túrához.

Mennyibe kerül egy mentőakció?
Az este résztvevői egyetlen złotyt sem fizettek a mentésért. Lengyelországban ugyanis a legvakmerőbb turistának sem kell attól tartania, hogy kifizettetik vele a mentési költségeket. Gondolkodás nélkül kockáztathatják az életüket és egészségüket, hiszen a mentésért nem kell fizetniük.
Egy ilyen mentőakció költsége, amilyen a Halastónál előfordult, több ezer złoty lehet. Egy, a bázistól legfeljebb 3 km-re lévő sípályán történő beleset esetén a mentési költség kb. 750 złoty. Egy földi mentőakció költsége a hegyekben már kb. 8,5 ezer złoty körül van. Amikor pedig a helikoptert is használni kell, az már kb. 30 ezer złoty (2,2 millió Ft.- a szerk.). A TOPR minden évben több száz mentőakciót hajt végre.
Egyesek szerint a turizmussal foglalkozó politikusoknak kellene magállapodásra jutniuk a hegyimentőkkel és a biztosítótársaságokkal annak érdekében, hogy megváltozzon a helyzet. Az előző törvényhozási ciklusban változtatásokat terveztek, amely szerint annak, akinek nincs biztosítása, ki kellene fizetni a mentési költségeket. Az ügy azonban nem került napirendre. A lengyel jogrend ugyanis ingyenes mentési lehetőséget biztosít az állampolgároknak, és nem csupán az orvosi ellátásra és a tűzoltásra vonatkozik, hanem a hegyekben történő mentésre is. A Jog és Igazságosság (PiS) képviselői most azon gondolkodnak, hogy ismét előveszik az ügyet.
Példaként a szlovák rendszert hozzák fel. Ott ugyanis a mentési és keresési műveleteket – megfelelő biztosítás hiányában – a mentetteknek kell finanszírozni. A turisták, a síelők és a hegymászók annak érdekében, hogy elkerüljék a mentési költségek megtérítését, utasbiztosítást vásárolhatnak. Ennek legalacsonyabb napi díja 0,70 eurocent (1,5-2 złoty) körül van.
Lengyelországban évente mintegy 10 millió turista indul a hegyekbe. Ha minden, a hegyekbe érkező turista ilyen összegű utasbiztosítást kötne, a hegyimentők évente több millió złotyval nagyobb összegből gazdálkodhatnának. Az ország más hegységeiben dolgozó GOPR és a Tátrában dolgozó TOPR éves támogatása a Belügyminisztérium költségvetéséből kb. 10 millió złoty. Ehhez jön még a nemzeti park belépőkből a szervezetnek juttatott 15 %-os kiegészítés.
A TOPR továbbra sem panaszkodik, ugyanakkor ismételten felhívja a figyelmet a turistautakon történő megfelelő tájékoztatás fontosságára. A hegyimentők az állami támogatásnak köszönhetően több éve stabil anyagi háttérrel működnek. Félelemre ad okot számukra, hogy ha a kormány bevezeti a hegyekben a kötelező biztosítást, azzal együtt csökkentheti vagy visszavonhatja a szervezetnek juttatott állami támogatást. Ráadásul a kötelező biztosítás bevezetése – ismerve a lengyel vonakodását minden újabb kötelező díjtól – nem biztos, hegy eléri a kívánt hatást, ennek következtében pedig a TOPR anyagi helyzete instabillá válhat, amely akár a működését is veszélyeztetheti.

Forrás és fotó: http://krakow.wyborcza.pl
Hirdetés
Hirdetés