Biztonságos-e a befagyott tátrai tavakon sétálni? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/01/29
Hirdetés

A Halastó (Morskie Oko) az egyik legnépszerűbb hely a Tátrában, melyet a turisták az év minden szakában előszeretettel látogatnak. Természetesen nyáron vannak a legtöbben, de télen is nagyon sokan keresik fel a tavat és a partján álló menedékházat, sőt, sokan közülük a befagyott tó jegén sétálnak. Jogosan merül fel a kérdés, vajon jól teszik, hogy a befagyott tó közepén sétálgatnak, biztonságosan megtehetik ezt? A Tátrai Nemzeti Park (TPN) illetékese elmondta, hogy a nemzeti parkban a turisták csak az erre konkrétan kijelölt útvonalakon túrázhatnak. Télen azonban, az erdőhatár feletti területeken a szabályok lehetővé teszik számukra, hogy a nyári útvonalakon kívül, de az azokhoz legközelebbi, biztonságos területen is mozogjanak. „Értelmezhetjük úgy, hogy a befagyott Halastó jegén történő séta ennek a könnyítésnek a keretein belül történik, mivel pl. magas lavinaveszély esetén nincs hivatalosan kijelölt nyomvonal a közelben” – magyarázza Ewa Holek-Krzysztof.

Szavait megerősíti Andrzej Marasek, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentője. „Amennyiben a tó megfelelően be van fagyva, mindennapos dolog annak jegén közlekedni. Rövidebb, kényelmesebb és lavina szempontból biztonságosabb, mint a tó körül vezető turistaút” – mondja. Ahhoz azonban, hogy a befagyott tó jegén sétáljunk, hosszan tartó, a megfelelő vastagságú jég képződéséhez szükséges időjárási körülmények szükségesek. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyrészt megfelelő hideg, valamint olyan vastag jég szükséges, amely elbírja az emberek súlyát” – magyarázza Marasek.
Nem könnyű azonban megítélni, hogy a tó jege megfelelően fagyott-e? A hegyekben a körülmények nagyon gyorsan változnak, ezért a tó jegén történő séta előtt mindenképpen kérdezzük meg a TOPR helyszínen tartózkodó hegyimentőjét, hogy biztonságos-e a jégre merészkedni? A menedékházban lévő információs táblán tájékozódhatunk az aktuális időjárási viszonyokról. „Abban az esetben, amennyiben a munkatársaink a helyszíni megfigyelés alapján úgy ítélik meg, hogy a tó jege veszélyesen megolvadt, vagy még nem fagyott be teljesen, erről természetesen tájékoztatjuk a turistákat. Ezeket a felhívásokat a honlapunkon (www.tpn.pl), valamint a közösségi médiába is közzétesszük” – teszi hozzá Holek-Krzysztof.
Andrzej Marasek figyelmeztet, hogy soha senki nem tudja garantálni, hogy a jég egy adott helyen nem fog beszakadni. A nemzeti park munkatársa viszont arra figyelmeztet, hogy a tó felületén nincs hivatalosan jelzett turistaút. „Azok, akik a befagyott tavak felszínére merészkednek, ezt csak saját felelősségükre tehetik meg” – zárja mondandóját.
A Halastó felülete többnyire novemberben befagy, és májusban olvad fel teljesen. 1971-től minden évben mérik a tó jegének vastagságát, amely azt mutatja, hogy a jégtakaró időtartama, valamint a maximális vastagsága is csökkenő tendenciát mutat. 1971-től 1982-ig a Halastó átlagosan 171 napig volt befagyva, átlagosan november 20-tól május 9-ig, a jégtakaró átlagos vastagsága 72 cm volt. 1995-től 2007-ig a jég átlagosan már csak 157 napig tartott, december 5-én jelent meg, és április 25-én olvadt el teljesen, átlagos vastagsága viszont már csak 56 cm volt.

Hirdetés
Hirdetés