Útmutató a túrára történő megfelelő felkészüléshez Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/10/03
Hirdetés
Lemászni az elejtett hátizsák után a szakadékba, élvezni a fürdőzést a Halastóban, edzőcipőben indulni a Tengerszem-csúcsra. Hosszan sorolhatnánk a további példákat arra, hogy továbbra sem csökken az ún. „kocaturisták” száma. Lengyelországban a leglátványosabb túrákat a Tátrában lehet megtenni. A legmagasabb lengyel csúcsok a nyári hónapokban turisták tömegeit vonzzák. A tapasztalt, megfelelően felkészült turisták mellett vannak köztük olyanok is, akik nem ismerik a terepet, nem készülnek fel a hirtelen bekövetkező időjárás változásra, valamint a magasság növekedésével arányos hőmérséklet csökkenésre. Létezik orvosság az emberi felelőtlenség ellen? Az alábbi néhány tipp talán hasznos lehet a nem várt szituációk elkerülése érdekében.
1. Kövessük figyelemmel az időjárás előrejelzéseket
Senkit nem tévesszen meg a reggeli felhőtlen égbolt. A hegyekben a napsütés gyakran rövid idő alatt viharrá változhat. Éppen ezért fontos, hogy MINDEN, a hegyekbe vagy a völgyekbe tervezett túra előtt figyeljük az időjárás előrejelzéseket.

2. Felszerelés és lábbeli
Élelmiszer, folyadék, fejfedő, esőkabát, meleg ruházat, napszemüveg, napvédő krémek. A völgyek és a csúcsok között meglehetősen nagy a távolság, és nem mindig van kedvünk vagy lehetőségünk beülni egy menedékházba ebédelni. A túra megkezdése előtt érdemes gazdagon megreggelizni, hiszen nem nagyon van annál rosszabb, mint üres gyomorral útnak indulni, ám ha mégis ez történik, az első kilométer után hirtelen elhagy minket minden erőnk. A túra során fontos a megfelelő folyadékbevitel, sokat kell inni, de kis adagokban. A rövid megállóknál is kapjunk be valamit, hogy a magasabb részeken sem hagyjon el az erőnk.
A völgyekbe tervezett rövidebb túrákhoz megfelelő egy jó edzőcipő, megfelelően párnázott talppal. A magasabban fekvő területekre vezető túrákhoz viszont olyan cipő javasolt, amely védi a bokát, lehetőleg vibram talppal és vízálló mebránnal.

3. Gondoljunk másokra
Hosszú a sor a felvonónál? Keskeny az ösvény? Nem a legjobb az időjárás? Ne idegeskedjünk, ne bosszankodjunk. Nem vagyunk egyedül a hegyen, nem kell megosztani minden észrevételünket a minket körülvevő világgal. Fogadjunk el mindent olyannak, amilyen. A túra során üdvözöljük egymást „Jó napot” vagy „Helló” szavakkal. Az udvariasság a hegyekben mások életét és egészségét mentheti meg. Mindezek mellett a hegyekben jóleső rézés az a láthatatlan kötelék, amely összeköti az ösvényen túrázókat.

4. Tartsuk tiszteletben a természetet és ügyeljünk a turistautakra
„Aki letér az útról, nem alszik otthon.” Ez a góral mondás röviden és tömören elmondja az igazságot a hegyek világáról. Amellett, hogy egy nemzeti parkban vagy egy természetvédelmi területen ezzel károsítjuk a környezetet, sok esetben bajba is kerülhetünk. Az út kiegyenesítése sok esetben egy meredek sziklafalban végződhet, ahonnan a helyes útra történő visszatérés ugyancsak nehézséget okozhat, veszélyes helyzetbe sodorhat.

5. Ne dobjuk el a szemetet
A vadon élő állatokat etetni, élelemmel ellátni az állatokat nem éppen környezettudatos cselekedet. Mit gondolnak, miért mászkálnak rendszeresen a medvék a települések közelében, azok utcáin? A hegyekben mi vagyunk a vendégek. Próbáljunk meg ezért tisztelettel és óvatosan közeledni a hegyekhez, az ott élő állatokhoz. Nézzünk szét magunk körül, járjuk nyitott szemmel, hoyg egy kellemes túra nem változzon az életünkért folyó harccá.

Forrás és fotó: http://601100300.pl
Hirdetés
Hirdetés